Bakir Izetbegović je pod kontrolom Ankare i Istanbula. Arogantan je i radi šta hoće. Ovako o lideru SDA govori predsjednik Hrvatske. Zoran Milanović već neko vrijeme baca ”drvlje i kamenje” na političke lidere Bošnjaka u BiH optužujući ih da rade protiv Hrvata i Srba i da se stalno žale strancima ako nešto nije po njihovom.

Sve ovo su reakcije na neusvajanje novog izbornog zakona BiH i raspisivanje izbora po starom koji, u suštini, dozvoljava preglasavanje Hrvata i dovodi do toga da oni, praktično, ne biraju svoje predstavnike već, umjesto njih, to rade Bošnjaci, što je slučaj sa Željkom Komšićem. Milanović kaže da su izbori u BiH raspisani po kriminalnoj proceduri. I stranci na koje se Bošnjaci stalno pozivaju, kaže Milanović, trebalo bi da znaju da od ovakve BiH nema ništa.

Centralnu izbornu komisiju BiH Milanović naziva uzurpatorom. Zato mu nije problem da podrži nastojanja Hrvatskog narodnog sabora o trećem, hrvatskom, entitetu u BiH. Bošnjački lideri, čim čuju da neko nešto govori protiv njih i njihovih politika, odmah kreću u akciju. Predsjednika Hrvatske nazivaju najgorim imenima, na Tviteru objavljuju njegove izjave i na njih linkuju strane diplomate tražeći reakcije i kazne. Lider SDA kaže da Milanović priča šta mu padne na pamet. I indirektno poručio da laže.

“Gospodin Milanović zaista iznenađuje sviju nas, pa i Hrvate. Ja sam se sreo s njim prije pola godine a onda čuo stvari o tom sastanku koje se nisu desile i od onda ne komuniciram s njim jer će se ići u javnost sa stvarima koje se nisu desile i koje nisu rečene”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

I ono što je rekao premijer Hrvatske,. vjerovatno, se neće dopasti lideru SDA i Bošnjacima. I Andrej Plenković je protiv izbornog zakona u kome se preglasavaju Hrvati.

“Da ćemo i dalje učiniti sve da se zalažemo za njihovu jednakopravnost i za promjene izbornog zakona koji neće dovesti u situaciju u kojoj su Hrvati preglasani  izbornim inženjeringom i gdje iz položaja žrtve, kada dignu glas, mogu postati krivci. To je nedopustivo”, rekao je Andrej Plenković, premijer Republike Hrvatske.

Bez obzira na to što iz zemlje članice Evropske unije ukazuju na neravnopravan položaj Hrvata, to šefa Delegacije EU u BiH ne dotiče, izgleda, mnogo. Na jasno pitanje novinara da prokomentariše izjave predsjednika i premijera Hrvatske da Bošnjaci rade na štetu Hrvata u BiH, Johan Satler odgovara nešto potpuno drugo i brže bolje odlazi od novinara.

“Nije pitanje političke volje da li se trebaju održati izbori i osigurati finansijska sredstva za to, nego je to zakonska obaveza koja proizilazi iz Ustava BiH”, rekao je Johan Satler, šef delegacije EU u BiH.

Kada je stigla vijesti CIK-a o raspisivanju izbora bez izmjene izbornog zakona kome Hrvati toliko teže, Dragan Čović, lider HNS-a, pokrenuo je ideju o raspisivanju trećeg entiteta u BiH. Pismo u kome navodi svoje zahtjeve uputio je brojnim međunarodnim zvaničnicima. Čović u pismu optužuje, kako kaže, bošnjačke “radikalne političke predstavnike” za pokušaj stvaranja bošnjačke nacionalne države, ali i dio međunarodne zajednice jer “ćuti na zapaljivu retoriku i duboko zabrinjavajuće izjave funkcionera SDA i lidera te stranke.

Izvor: ATV