U Nacionalnom parku „Kozara“ proširena je turistička ponuda. Izgrađene je nova planinarska staza „ferata“, planinarski dom dobio je novu opremu, a na Mrakovici će uskoro biti moguće iznajmiti bicikle i električne motocikle.

Na Kozari je 40-ak kilometara pješačkih staza. Na jednoj od njih izgrađena je nova koja je zahtjevna, obezbijeđena rukohvatima, sajlama i klinovima – „via ferata“. Ova planina jedina je u bližem okruženju na kojoj postoje „via ferate“, namijenjena planinarima spremnim da se upuste u avanturu savladavanja vertikalne stijene.

– Za sve planinare Prijedora i regije ovo je jako značajno, jer nigdje u našoj blizini nema ovako nešto. Tek tamo u Hercegovini, odnosno na Romaniji. Ovo je sjajan poligon za trening za ljude koji žele da odu na Dolomite, na Alpe i slične desitnacije, gdje je jako veliki broj ovakvih staza – ističe planinar Draško Zgodić.

„Via ferata“ na Bijelom kamenu izgrađena je u okviru projekta „Fil Kozara“, u čijoj realiziciji je učestvovalo i Planinarsko društvo „Klekovača“ iz Prijedora. Dodatno je opremljen i Planinarski dom „Kotlovača“.

Na Kozari postoje i biciklističke staze, a od ove sezone na Mrakovici će se moći iznajmiti bicikli ili električni motocikli. Ova oprema takođe je obezbijeđena zahvaljujući projektu „Fil Kozara“, koji je finansirala Evropska unija.

U Nacionalnom parku Kozara najavljuju i proširenje Avantura parka, saniranje trim staze i dječije staze na Mrakovici, a planiraju i izgradnju staze za lica sa invaliditetom.

Autor: RTRS