Svečanim defileom zastava slavnih ratnih jedinica Vojske Republike Srpske kroz grad danas je u Prijedoru obilježeno 30 godina od formiranja Vojske RepublikeSrpske.

Defile je išao od hrama Svete Trojice do spomen obilježja poginulim borcima odbreambeno-otadžbinskog rata ” Za krst časni” gdje su , nakon parastosa poginulim borcima, vijence položile delegacije grada Prijedora , nevladinih organizacija prositeklih iz odbrambeno otadžbinskih ratova i građani Prijedora.

Komandant trećeg pješadijskog Republika Srpska puka brigadir Milorad Krajšumović izjavio je novinarima da su danas pripadnici trećeg pješadijskog RS puka i izvršavajući svoju misiju baštinjenja tradicije vojske RS i srpskog naroda zajedno sa građanima obilježili 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 17 godina postojanja 3. pješadijskog RS puka.
“Kao i do sada u gradovima širom Republike Srspke i danas smo ovdje na dostojanstven način pronijeli zastave Vojske RS, kod centralnog spomen obilježja parastosom i polaganjem vijenaca odali smo dužnu poštu svim poginulim pripadniciam VRS sa ove regije “, rekao je Krajšumović.
On je dodao da mladi naraštaji nemaju čega da se stide, već naprotiv mogu da se ponose.
” Mi stariji koji smo ratovali polako predajemo njima ove zastave na čuvanje s tim da su ovo nekada bile ratne zastave, danas su to zastave mira koji oni treba da čuvaju , naravno, treba da se okrenu u budućnost i svoju energiju i mladost usmjere na učenje i na napredak, dobrobit i njih samih i čitave kompletne zajednice”, poručio je Krajšumović.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor čestitao je Dan vojske Republike Srpske ističući da je ovo veliki jubilej i da je ovim događajem upućena poruka zahvalnosti za slobodu naše Republike Srpske.”Ono što moraju sve mlade generacije da znaju je da je Vojska Republike Srpske bila ta koja je bila uz svoj narod i branila njihova ognjišta kada je to bilo najpotrebnije. To moraju svi da znaju i treba svakog dana da se prisjećamo svih onih koji su živote dali i ugradili u temelje Republike Srpske i oni su najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo.Meni je posebna čast i privilegija danas biti ovdje na ovom svetom mjestu i nadam se i siguran sam da će naše generacije uz našu podršku nastaviti ovu tradiciju” poručio je Javor.
Predsjednik Gradske boračke organizacije Zoran Predojević Zoran Predojević izjavio je da je ovo jubilarna godišnjica stvaranja najbolje vojske na svijetu.
” Te godine srpski narod je shvatio da mora da napravi vojsku da ne doživi ono što je ovaj narod 1941. i 1942, godine doživio i vojska je uspjela da spasi narod sa stvori Republiku Srpsku i da je preda u ruke političarima koji je do sada odolijevaju svim pritiscima i čuvaju Republiku Srpsku”, rekao je Predojević. On je naglasio i da su ulicama Prijedora pronesene 44 zastave radnih jedinica Vojske Republike Srpske.
Tokom prošlog odbrambeno-otadžbinskog rata život za Republiku Srpsku dalo je 656 boraca iz 43. motorizovane, 5. Kozarske pješadijske brigade i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske od kojih je 575 iz Prijedora.

Izvor: prijedorgrad