Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je situacija Srbije promijenjena na lošije poslije izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina u vezi sa Kosovom koji nije imao namjeru da našteti Srbiji, već je kosovsko-metohijsko pitanje postavio na drugačiji način štiteći ruske interese.

Želeći da zaštiti ruske interese, kaže Vučić, ruski predsjednik je našao političko-pravni osnov za upad u Ukrajinu koji štiti odlukama Međunarodnog suda pravde u vezi sa Kosovom i pravno-političkm presedanima zapadnih zemalja na teritoriji Srbije.

Vučić je u obraćanju novinarima naveo da se Putin pozivao na odluku Međunarodnog suda pravde da je jednostrana deklaracija nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodni pravom.

On je podsjetio da je ovu odluku Međunarodni sud pravde donio nakon što je 2010. godine, na prijelog Srbije, Generalna skupština UN usvojila rezoluciji kojom se od ovog suda traži mišljenje da li je jednostrana deklaracija nezavisnosti u skladu sa međunarodni pravom.

– Mi smo sami doprinijeli svojoj propasti i svom problemu zbog pogrešno formulisanog pitanja Međunarodnom sudu pravde – rekao je Vučić i dodao da će se Srbija naći pod najvećim pritiscima da prizna Kosovo.

Vučić je rekao da će cio Zapad, da bi uskratio argument Putinu da Donbas i Kosovo nisu isti slučaj, tražiti od Srbije da brzo ide u priznanje Kosova.

– Nalazićemo se pod najvećim pritiscima da bi oni rekli da Kosovo nije slično onome što se dešava na teritoriji Ukrajine. Svi evropski lideri su mi rekli da im je Putin u razgovoru instirao na slučaju Kosova u njihovim međusobnim razgovorima – rekao je Vučić.

On ističe da to ne znači da će Rusija da prizna Kosovo, ali će se Srbija naći pod velikim pritiskom da Putin ne bi koristio argumentaciju Kosova.

– Postoji samo mali broj zemlja koje kažu da žele normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, a veliki broj govori da želi međusobno priznanje – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da dijalog Beograda i Prištine više ne postoji, jer Priština suštinski ne želi dijalog.

– Cijela politika se svela na to da bi mnogi da glume lokalnog i regionalnog Zelenskog i da glume žrtvu, a da im niko ništa ne radi – istakao je Vučić.

On kaže da je broj međunacionalnih incidenata i napada na Srbe uvećan za 50 odsto od kada je na vlasti Aljbin Kurti.

– Suočeni smo sa neprimjerenim pritiscima i ocjenama svega što se zbiva na Kosovou i Metohiji, svakodnevnim kršenjem međunarodnog prava – rekao je Vučić.

On je rekao da Albanci mimo svih dogovora posljednjih dana na sjever Kosmeta šalju Kosovske bezbjednosne snage da bi isprovocirale Srbe i da ih niko u tome ne spriječava.

Kada je riječ o eventualnom prijemu Kosova u neke od međunarodnih insitucija, Vučić je rekao da će odgovor države Srbije biti izuzetno snažan i baziran na diplomatiji.

Predsjednik Srbije je poručio da će Srbija, uprkos brojevima iz istraživanja o raspoloženju građana prema EU, nastaviti evropski put.

– Prema istraživanjima IPSOS-a, prvi put imamo manje građana koji su opredijeljeni za EU, 44 odsto je protiv, dok 35 odsto podržava ulazak, ali naš posao je da radimo što je najbolje za Srbiju, zato je moja poruka da će Srbija biti snažnija na evropskom putu – istakao je Vučić.

On kaže da razumije zašto ljudi ljuti na EU, a razlog za to je što EU svakoga dana vrši pritisak po pitanju Kosova i sankcija.

– Suočavamo se nerijetko sa stvarima koje nisu pravedne, ali to što je pravedno je važno, ali u međunarodnim odnosima ne postoji ljubav, pravda i mi moramo da vodimo računa o našim interesima i našoj budućnosti – rekao je Vučić.

On je istakao da će biti nastavljene reforme u oblasti vladavine prava, uspostavlja nezavisnog pravosuđa, samostalnog tužilaštva i jasnih i boljih pravila demokratske igre.

Autor: SRNA/RTRS