Nebojša Vukanović, lider liste “Za pravdu i red” saopćio je danas da neće istaknuti samostalnu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Kao razlog je naveo nove procedure koje za ovu kandidaturu iziskuju više novca i potpisa.

Dodao je da je jedina mogućnost da bude zajednički kandidat opozicije, iako je naglasio da u to ne vjeruje jer nema “ničiju podršku”.

Početak prikupljanja potpisa i prijava za izbore, naveo je Vukanović, izazvao je puno komentara i različitih reakcija u javnosti i na društvenim mrežama.

“Ranijih godina postojala su dva nivo prijave, za nivo Narodne skupštine i predsjednika Republike Srpske, za koji je bilo neophodno 3.000 potpisa i 14.000 maraka, te nivo Parlamentarne skupštine i Predsjedništva BiH, za koji je bilo potrebno 5.000 potpisa i 24.000 maraka”, naglasio je.

Sada je uveden treći nivo – prijava za Predsjedništvo BiH košta 50.000 maraka i neophodno je 10.000 potpisa, dok je prijava za Parlament BiH sada razdvojena i košta 25.000 maraka, istaknuo je.

“Zbog ovih izmjena, pooštravanja i povećanja uslova i takse na 50.000, Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića neće samostalno istaći kandidaturu za člana Predsjedništva BiH, jer je preskupo i kratak je rok”, rekao je Vukanović.

Izvor: banjaluka.net