Сарајево - Сњежана Новаковић Бурсаћ

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je Srni da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović u razgovoru za holandske medije nastavio niz bizarnih laži i konstrukcija o nepostojećim ruskim prijetnjama po mir u BiH.

Bursaćeva je istakla da se tako nešto ne bi smjelo dogoditi dobronamjernom i ozbiljnom političaru i nekome ko je, ipak, izabrani član Predsjedništva BiH.

Ona je naglasila da ovakve izjave kvalitetno oslikavaju kako njegov karakter, tako i politike koju predstavlja, a kojoj je laž postala uobičajeno sredstvo.

“Cilj ovakvih konstrukcija i manipulacija koje sinhronizovano plasiraju svi bošnjačko-muslimanski predstavnici, uključujući i oba bošnjačka člana Predsjedništva BiH, jeste da se na velikom talasu rusofobije koji trenutno vlada u Zapadnoj Evropi ušićari poneki politički poen u svrhu remodelacije odnosa u BiH po ideji muslimansko-bošnjačke strane i skretanja pažnje sa suštinskih unutrašnjih problema”, naglasila je Bursaćeva.

Ovakvi intervjui, navela je Bursaćeva, prilika su da se njihovo poimanje BiH do kraja razgoliti, jer u jednoj rečenici navodi da BiH treba sama da odlučuje o spoljnoj politici, da bi već u sljedećoj plasirao svoj, odnosno stav SDA o tome.

Prema njenim riječima, sve ovo potvrđuje da su predstavnici Republike Srpske potpuno u pravu kada se bore protiv uzurpacije ovlaštenja i nadležnosti od bošačko-muslimanskih predstavnika koja je zbog krize na istoku Evrope dobila novi zamah.

“Sve što u osnovi ima laž, ne može ni da poluči dobar i koristan rezultat, pa tako ni ovakvi manevri koje trenutno koriste DŽaferović i slični”, poručila je Bursaćeva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović izjavio je za holandski list “Volkskrant” da su, kako je rekao, prizori iz Ukrajine identični onima koji su dolazili iz BiH prije tri decenije”, kao i da je pridruživanje BiH EU geopolitička neminovnost, s obzirom na “napore Rusije da destabilizuje zemlju”.

Autor: SRNA/ATV