Navalila se sva opozicija i Tužilaštvo BiH na jadnog malog korumpiranog Milorada Dodika zbog jedne obične vile u Beogradu, pa još kupljene na kredit. Kad ono veliki čistunac Mirko Šarović, sa suprugom, u Srbiji ima šest nekretnina koja nije prijavio u imovinski karton. A bio je dužan.

Piše. Slobodan Popadić

Ako se pitate zbog čega opozicija gubi, zbog čega Dodik vlada, eto vam odgovora: oni koji se predstavljaju kao alternativa Dodiku nisu ubijedili narod da su bolji od njega, a ovo je samo još jedan primjer u nizu.

Da li zbog toga što ne znaju da ubjeđuju ili zato što stvarno nisu bolji? Neznanje se možda može zamijeniti znanjem, ali šta ćemo, jadna nam majka, ako političari koji bi sutra da vode Republiku Srpsku stvarno nisu pošteniji, pametniji, ljepši, energičniji, mudriji i kurčevitiji od onih koji je sada vode? A sve te osobine lidera trebaće nam kad-tad.

Nije ovdje riječ samo o stanovima u Beogradu ili Londonu, kućama i parcelama, vilama i zgradama na Jahorini i Banjaluci, prijavljenim i neprijavljenim, zarađenim i poklonjenim. Nije riječ o neistraženim navodima da je lider najveće opozicione partije u Srpskoj primao pare od narko-kartela, niti da li ima firmu u Turskoj. Nebitno je ni što je savjetnik bivšeg ministra bezbjednosti BiH iz SDS uhapšen zbog šverca narkotika.

Na sve to i mnogo, mnogo više smo navikli od političara.

Ovdje se radi o tome što takvi i njima slični nemaju nikakvo pravo da kritikuju vlast i traže glas da je pobijede. Da bi se narod, nakon toliko godina iste vlasti i propagandne mašinerije, odvažio da sve okrene naopačke, da se odupre korupciji, da rizikuje sve i svašta, mora da bude siguran da ide naprijed. Umjesto da glasa za nazadne tipove.

Ako Dodik laže, vi morate govoriti istinu. Ako Dodik skriva imovinu, vi svoju morate prikazati. Ako je on korumpiran, vi morate biti pošteni. Ako je on u dilu s Bakirom, zašto ste i vi? Ako on nema pojma, gdje je vaše znanje? Ako su oko njega neobrazovani, pokažite vi svoje diplome. Ako je milioner jednako kriminalac, odakle vama pare? Ako je Dodik nedosljedan, gdje je vama dosljednost?

Ali, izgleda da je mnogima u opozicionim redovima, umjesto mukotrpnog rada i isticanja istinske različitosti od aktuelne vlasti, mnogo lakše da pišu šablonska saopštenja za javnost, da se drže opštih mjesta, da dosađuju i sebi i drugima. Od kandidata za predsjednika RS, doktora ekonomije, očekujemo ekonomske analize i ideje od kojih se vlast hvata za glavu i trese. Od kandidata za člana Predsjedništva BiH, pravnika, očekujemo da najvažnije zakone i ustave poznaje u dušu i da pred kamerama priča gramatički ispravno. Ali, izgleda da mnogo očekujemo jer smo dobili pjevanje, galamu, slike iz teretane, ispod šatora, opštu priču o korupciji, kriminalu, kontriranje Dodiku po svaku cijenu…

Nije da u opozicionim strankama nema onakvih kakve bi narod želio da vidi, ali od drčnih, glasnih, bogatih i sumnjivih nemaju šansu. Takvi bi prvo ugrozili pozicije svojih lidera i onih desetak zagarantovanih mjesta u parlamentima na koje računa opozicioni krem. A u to se ne dira.

Izvor: Srpskainfo