Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Nenad Stevandić istakao je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović izjavljujući da su “prizori iz Ukrajine identični onima koji su dolazili iz BiH prije tri decenije”, teži da dodatno destabilizuje BiH, kao i da je takva retorika usmjerena protiv zemlje.

Izjava je antidejtonska, teži da dodatno destabilizuje BiH i na liniji je podilaženja onome koga u budućnosti važnim smatra DŽaferović. Ona nije u interesu mira, suživota građana u BiH – izjavio je Stevandić.

Prema njegovim riječima, BiH ne smije da dozvoli da ima političare koji će je opteretiti svojim ličnim potrebama, da glume velike igrače iz male zemlje, budući da ono što je stvorilo Republiku Srpsku nimalo ne liči na ono što je danas u Ukrajini.

– Neuporedivi su sukobi u Ukrajini sa Republikom Srpskom i BiH, jer su Ukrajina i Rusija zemlje koje graniče i imaju stogodišnje nerješene stvari, a BiH bez Republike Srpske ne postoji. Dejton je ovo opisao kao tragičan sukob – naglasio je Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske.

On je naveo da je u Dombasu od od 2014. godine do 2022. godine bilo uništavanje ljudi i imovine, ubijanje djece i civila, na koje niko nije reagovao.

– Odavno nas ne čudi ta vrsta priče i retorike iz Federacije BiH, jedino nas čudi zašto oni ne uviđaju da tom retorikom dodatno destabilizuju BiH i da je takva retorika usmjerena protiv BiH – kaže Stevandić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović izjavio je za holandski list “Volkskrant” da su, kako je rekao, “prizori iz Ukrajine identični onima koji su dolazili iz BiH prije tri decenije”, kao i da je pridruživanje BiH EU geopolitička neminovnost, s obzirom na “napore Rusije da destabilizuje zemlju”.

Autor: SRNA/Srpskainfo