Na Partizanskom groblju u Prijedoru obilježen je 9. Maj, Dan pobjede nad fašizmom. Na spomen obilježje položeni su vijenci, dok su predstavnici prijedorkog SUBNOR poručili da se ratna stradanja ne smiju ponavljati, te da je potrebno graditi mir među državama i narodima.

Na Partizanskom groblju u Prijedoru sahranjena su četiri strica Radovana Rajlića koja su stradala tokom partizanskih borbi sa okupatorima . Radovan ističe da se imena  onih koji su dali živote za slobodu moraju spominajti tokom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER

– Četiri brata od oca su sahranjena ovdje na Partizanskom groblju. Jedan od njih je Mile Rajlić ,prvi komandant oslobođenog grada Prijedora 1942. godine. Ja sam na njih ponosan i moja porodica i familija i Potkozarje ponosno je na njih, na prave ljude na prave borce koji su ugradili svoje živote u ovo danas i treba to da se poštuje – istakao je Rajlić nakon što je položio vijenac nag grob stričeva.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER

Predsjednik SUBNOR Prijedor Veljko Rodić je rekao da se sa Partizanskog groblja u Prijedoru šalje poruka mira i razumijevanja u čitavom svijetu uz nadu da se nikada zlo vođeno u Drugom svjetkom ratu ne ponovi čovječanstvu.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER

– Ove godine se navršava 77 godina od kako je Njemačka kapitulirala, odnosno kada je završen Drugi svjetski rat u kojem je poginulo ni manje ni više nego 50 miliona ljudi, a u ratnim dejstvima bilo je angažovano 170 miliona ljudi pod oružjem, to je zaista jedno veliko čudo i predmet za razmišljanje. Zar je ta civilizacija, to čovječanstvo prihvatilo rat kao sredstvo za rješavanje državnih problema. Znači mir, sloboda, suživot, sporazumjevanje među narodima i među državama, ali sve mirnim putem –istakao je Rodić.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER

Vršilac dužnosti  načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora Ranko Kolar poručio je da se ljudska prava moraju uvažavati na čitavoj planeti.

– Prijedor je evropski grad, multietnička sredina, tako želimo da bude i širom Bosne i Hercegovine. Odavde šaljemo poruke mira, tolerancije, slobode i ljudska prava za sve ljude na ovoj planeti –rekao je Kolar.

Na području bivše Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata poginulo je oko 1.700.000 ljudi.

Izvor: Srpskainfo