Ivan Begić potvrdio je danas za Mondo da će se kandidovati za potpredsjednika Republike Srpske i od sutra od 10 sati počinje skupljanje potpisa na Trgu Krajine.

Na izbore će, kaže, izaći kao nezavisni kandidat i da je do sada prikupio oko 500 potpisa.

„Sutra od 10 sati na Trgu Krajine u Banjaluci ću tražiti podršku građana Banjaluke za kandidaturu za Opšte izbore za predsjednika Republike Srpske. Do sada za jedan dan smo prikuplili već oko 500 potpisa podrške, tako da mislim da neće biti problem prikupiti ostatak do 20. maja, kada je CIK dao rok za taj dio posla“, kaže Begić za Mondo.

Dodao je da će u petak potpise prikupljati u Prijedoru na trgu ispred RK Patrija.

Begić se ustvari kandiduje za predsjednika RS, a svaki kandidat za predsjednika je istovremeno i potencijalni kandidat za potpredsjednika. Biraju se tri kandidata iz redova različitih naroda koji dobiju najveći broj glasova. Predsjednik postaje onaj kandidat koji dobije najveći broj glasova, a preostala dva kandidata postaju potpredsjednici. Begić praktično najavljuje ideju da bude potpredsjednik iz reda hrvatskog naroda.

Begić je kandidaturu najavljivao i ranije.

”Koliko god ja volio Republiku Srpsku, koliko god moj otac Franjo ratovao u Vojsci Republike Srpske, koliko god moj tetak Ivo bio ranjen u Vojsci Republike Srpske, smatram da Anton Kasipović i Nada Tešanović nisu reprezentativni predstavnici hrvatskog naroda. Nemam problem da kažem da pišem ćirilicom. Živim sa Srbima. Volim Srbe, Hrvate i Bošnjake pođednako. Aktuelni potpredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda nije uradio ništa za Hrvate u Srpskoj. U mom selu živi većinsko hrvatsko stanovništvo i oni nemaju struju i asfalt”, izjavio je u februaru ove godine.

Izvor: mondo/banjaluka.net