Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da Republika Srpska ima, slavi i obilježava dva dana pobjede, a to su 9. maj i 9. januar.

Cvijanović je rekla da je Republika Srpska stvorena i odbranjena da se stradanja iz Drugog svjetskog rata nikada više ne bi ponovila.

– Dan kada je osnovana Republika Srpska jeste dan pobjede nad oživjelim i nikada do kraja poraženim fašizmom. Nismo im dozvolili da završe ono što su počeli pet decenija ranije. Zahvaljujući Republici Srpskoj ostali smo i opstali na svojim ognjištima. Naša je obaveza da je čuvamo i sačuvamo za generacije koje dolaze. Želimo da njihova budućnost bude manje bremenita od naše prošlosti. Da budu svoji na svome i da zajedno sa drugima žive u miru i slobodi – istakla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je srpski narod ustao protiv nacizma i fašizma onda kada se za to plaćala najskuplja cijena.

– Stojimo i danas, uvijek spremni da se odupremo ideologijama zla iz prošlosti, ali i sadašnjosti. Kao i svake godine, i ovog 9. maja stojimo ponosno, visoko uzdignutog čela, slaveći slobodu i sjećajući se onih koji su nam tu slobodu podarili – rekla je Cvijanović u Banjaluci na obilježavanju 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.

Predsjednica Republike Srpske je dodala da Republika Srpska danas obilježava Dan pobjede nad fašizmom i iskazuje ogromno poštovanje prema hrabrim oslobodiocima i hrabrom narodu koji se digao protiv zla koje je prijetilo cijelom čovječanstvu.

– Sjećamo se onih koji su Hitleru rekli ‘ne’ u vrijeme kad se cijela Evropa gušila pod nacističkom čizmom. Ponosno stojimo, jer Vermaht i SS trupe nismo dočekivali pjesmom, cvijećem i ovacijama, na ulicama i trgovima. Ponosni smo i zato što smo od početka bili na pravoj i pravednoj strani istorije. Nismo čekali ishod da bismo se pridružili pobjednicima, već smo se borili protiv onog za šta smo nepogrešivo znali da je zlo. Oni koji jesu, danas olako dijele etikete fašizma, jer njegovu jezivu oštricu nisu ni osjetili – istakla je Cvijanović.

Nažalost, navela je ona, ima i onih koji i dalje nastoje zamaskirati razmjere štete i patnje koju je ta mračna ideologija nanijela ljudskom rodu.

– Utoliko je veća naša nacionalna i civilizacijska dužnost da se odlučno suprotstavimo svim oblicima istorijskog revizionizma. Naše organsko protivljenje ideologiji zla jasno smo iskazali kroz dva antifašistička pokreta. Na oltar slobodnog čovječanstva položili smo stotine hiljada života. Nismo pitali za cijenu, iako je ona bila stravična. Mi danas stojimo ponosno i zbog naše svetinje – Republike Srpske. Živjela sloboda, živjela Republika Srpska – naglasila je Cvijanović.

Prije obraćanja zvaničnika na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, održan je marš “Besmrtnog puka” u Banjaluci i položeni vijenci na spomen-obilježja.

Autor: RTRS