Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov čestitao je Dan pobjede nad fašizmom, poručivši da je 9. maj naše zajedničko pamćenje i naš ponos.

“Na današnji dan, tačno prije 77 godina, nacistička Njemačka potpisala je kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Na zgradi Rajhstaga u Berlinu, bila je postavljena sovjetska zastava. Desilo se ono za čime su čeznuli svi narodi Evrope – proglašena je pobjeda nad fašizmom”, rekao je Kalabuhov.

Istakao je da se sjećamo tog svijetlog, dugo iščekivanog dana svake godine.

“Za sve Ruse – ali vjerujem da je i na ovim prostorima – ovo glavni, najdraži, sveti praznik koji slavimo svi zajedno. Bez podjela i izuzetaka. Danas smo svi ujedinjeni kao i tog dalekog maja 1945. godine”, istakao je on u video poruci.

Danas odajemo počast, kaže Kalabuhov, i izražavamo beskrajnu zahvalnost našim plemenitim precima i njihovom vječitom podvigu.

“Dobili smo sveto pravo na mir, slobodu i budućnost zahvaljujući njihovoj junačkoj hrabrosti, odanosti, ljubavi prema otadžbini i vjeri u pravdu. To su iste osobine, tipične za ruski narod, koje danas pokazuju naši vojnici u nepomirljivoj borbi protiv novog žarišta fašizma u Evropi, i to – u neposrednoj blizini naših granica”, dodao je Kalabuhov.

Navodi da zbog svega toga nemamo moralno pravo da se odreknemo tih blaga i tih vrijednosti, radi odbrane zbog kojih su naši najdraži prolijevali krv i žrtvovali svoje živote.

“Ne smijemo predati pamćenje o 27 miliona sovjetskih građana, čiji je životni put precrtao Drugi svjetski rat”, naglasio je on.

Kabuhov ističe da smo dužni da prenesemo potomcima istinitu sliku o tome šta se dešavalo tokom svih tih strašnih godina i zašto je naša sveta obaveza da ne dopustimo obnavljanje nacizma u bilo kojem njegovom obliku.

“Ovom prilikom upućujem svima vama najsrdačnije čestitke povodom današnjeg praznika. Sretan 9. maj! Sretan Dan pobjede!”, poručio je on.

Izvor: ATV