Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja borcima Narodnooslobodilačkog rata, te kod spomenika borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, u Omarskoj je tradicionalno obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom.

Vijence su položile delegacije SUBNOR-a, Grada Prijedora, boračkih organizacija i političkih partija, uz poruke mira i želju da se stradanje kakvo je narod Kozare pretrpio u Drugom svjetskom ratu, više nikome ne ponovi. Vijenac je položen i pred spomenikom narodnog heroja Miloša Mamića.

Načelnik gradskog Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko- stambene poslove Dragoslav Kabić je novinarima izjavio da su i Omarska i kompletna teritorija grada odnosno stanovnici grada Prijedora dali veliki doprinos antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu, kao i u odbrambeno-otadžbinskom ratu. “Mi moramo cijeniti sve one koji su dali svoje živote za ovo danas što mi ovdje živimo. Mi znamo šta se dešavalo , ali ova obilježavanja moraju se nastaviti da bi oni koji dolaze iza nas znali šta se ovdje dešavalo proteklih decenija ili u proteklom vijeku na ovom području”, poručio je Kabić.
On je dodao da je Omarska dala nesumnjivo veliki doprinos svemu tome.
“Mnogo boraca i u odbrambeno-otadžbinskom i u Drugom svjetskom ratu je dalo svoje živote za našu slobodu. Mi to ne smijemo zaboraviti i moramo njegovati svu ovu tradiciju potogovo ovih dana kad ase obilježava Dan antifašističke borbe ne samo kod nas nego i u čitavom svijetu”, istakao je Kabić.
Predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić izjavio je novinarima da je ovo bila još jedna prilika da se oda pošta poginulim borcima iz odbrambeno-otadžbinskog i Drugog svjetskog rata i da se pošalju poruka mira i tolerancije u čitav svijet.
“Želimo da svi sporovi između naroda i političkih sranaka i građana rješavaju se nekim dogovorom , nekim sporazumom, a da nikada više ne bude rata. Najsretniji je čovjek koji živi u slobodi “, rekao je Rodić.
On je potvrdio i da je sa područja Prijedora poginulo 2307 partizana boraca, da je poginulo 4037 žrtava fašističkog terora te 990 djece sa područja opštine Prijedor.
” U Prijedoru je u ljeto 1941.godine ustaše su zaklale na najsvirepiji način ubile od 1500-2000 ljudi. Oni su sahranjeni u gradskom i jevrejskom groblju, a takođe, 1943.godine došlo je do provale partijske organizacije i ljudi koji su radili za Narodnooslobodilački pokret pa je bila hajka na njih i 184 lica su uhapšena i sprovedena logor , odakle se nisu vratili”, rekao je Rodić.
Dan pobjede nad fašizmom obilježen je i u LJubiji, gdje je delegacija Grada Prijedora položila vijence kod spomen-bista narodnim herojima. Devetog maja 1945. godine, bezuslovnom kapitulacijom nacističke NJemačke, završen je Drugi svjetski rat u Evropi.

Izvor: prijedorgrad