Beograd, 9. maja 2022 - Ministar unutrasnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin, povodom obelezavanja 9. maja, Dana pobede nad fasizmom, polozio je danas na Novom groblju u Beogradu vence na spomenike prvim antifasistickim ministrima unutrasnjih poslova Aleksandru Leki Rankovicu i Slobodanu Penezicu Krcunu, saopstio je danas MUP. FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/bs

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin poručio je da nema nikog većeg i moćnijeg od Srba kada se bore za svoju slobodu, istakavši da je ponosan što Srbija proslavlja Dan pobjede i dosljedno se pridržava antifašističke tradicije.

Vulin je povodom Dana pobjede na beogradskom Novom groblju položio vijence na spomenike nekadašnjim ministrima unutraših poslova Aleksandru Rankoviću i Slobodanu Peneziću Krcunu, objasnivši da pripadnici MUP-a poštuju antifašističke prethodnike koji su pobijedili velike i moćne.

“Pripadnici našeg ministarstva sa dužnim poštovanjem obeležavaju Dan pobjede. Sjećamo se onih koji su stvarali ovo ministarstvo, beskrajno ponosni na antifašističku tradiciju srpskog naroda”, poručio je Vulin.

Govoreći o Rankoviću i Peneziću, on je naveo da su njih dvojica pripadnici generacije koja stavila srpski naro na bolju stranu svijeta, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

“Oni su svojim životima i svojom žrtvom pokazali su da su Srbi slobodarski narod, koji ne pristaje na ucjene velikih. Mi smo narod koji je spreman da se bezuslovno bori za svoju slobodu. Naši preci su nas stavili među pobjednike i to mjesto nećemo i ne možemo da izgubimo”, poručio je Vulin.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine, kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke NJemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi.

Autor: SRNA/ATV