Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas u manastiru Mileševa Svetu arhijerejsku liturgiju povodom 425 godina od spaljivanja moštiju Svetog Save, koji je, kako je naveo u besjedi, bio matica, tačka oslonca, mjesto okupljanja i nadahnuća mnogim pravoslavnim Srbima.

Patrijarh je po završetku liturgije, koju su sasluživale vladike Јoanikije, Јustin, Atanasije, David, Ilarion, Dimitrije, Isihije, Metodije i Stefan, rekao da su arhijereji Srpske pravoslavne crkve radosni što su se danas sabrali na mjestu na kojem su mošti Svetog Save ležale 360 godina, prenosi “Slovo ljubve”.

– Svetitelj Sava je onaj koji je položio temelje, izgradio kuću i pokrio je, ispunio svakom ljepotom i Hristom, u naše ime i za nas. Zato je on i naše ime i prezime, i naša kuća i naš dom, i naš najbliži i onaj koji nas najbolje razume i onaj koji se neće plašiti nikakve sile ovoga sveta da stane na čelo svake naše bitke i borbe za dobro, istinu, pravdu, lepotu i za slobodu u Hristu – poručio je patrijarh srpski.

Podsjetivši da je Sveti Sava brinuo o srpskom rodu na svaki način, Njegova svetost ukazuje da je sve što je vrijedno u srpskom narodu kao pečat nosi ime Svetog Save.

Patrijarh je istakao da je Sveti Sava znao da čovjeku nije dovoljno da svoj život uredi samo spolja.

– Zato je Sveti Sava i pisao Nomokanon, u kojem daje pravila koja se tiču i državnog uređenja. Ali, Nomokanon govori i o duhovnom, crkvenom uređenju, jer je čuo srcem i prihvatio čitavim svojim bićem reč Hristovu da je sve što imamo, sve što jesmo i sve što posedujemo dar je Božiji – naglasio je patrijarh Porfirije.

Izvor: SRNA/ATV