U BiH postoji dio političke strukture koji priželjkuje da se sukobi iz Ukrajine prenesu i na ovu teritoriju, zarad izvršavanja svojih ciljeva, koji su protiv Dejtona ali i protiv mira. Pred Savjetom bezbjednosti će se iznostiti privatni stavovi gospodina Šmita i Džeferovića, jer ne postoji konsenzus i dogovor između naroda, te da se želi predstaviti jednostrana slika, što vodi do daljih promjena u BiH, izjavio je predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, govoreći za BHT.

Stevandić smatra da je Šmitov izvještaj lažan, jer vlast Republike Srpske nikad nije donosila odluke koji remete mir, te je Vlada Republike Srpske morala poslati svoj dokument Savjetu bezbjednosti, koji će, smatra Stevandić biti vjerodostojan dokument jer je odobren od strane institucija Srpske, nasuprot ličnim stavovima Šmita i Džaferovića. Dažferovićev izlet je pokušaj dodatne marginalizacije druga dva naroda u BiH, i snosi odgovornost za dalje podjele u BiH, jer imamo sliku pola BiH koja se u međunarodnim krugovima predstavlja kao cijela slika BiH, smatra Stevandić. Takođe je napomenuo da, ako entiteti imaju svoja prava i da svaki narod ima svoje predstavnike i govori u njegovo ime, onda Džaferović ne može iznositi stavove države jer su onda ti stavovi, kako kaže Stevandić, laži, jer ne odražavaju više od jedne trećine u BiH, navodi da je to taj manjak legaliteta dokumenta koji je Džaferović predstavio UN-u.

Što se tiče održavanja izbora, Stevandić kaže da izbori jesu raspisani, da se novac mora obezbijediti, da se izbori održe jer ako se ne održe, onda nismo demokratsko društvo.
Rekao je da se Suad Arnautović postavio iznad zakona i iznad Parlamenta BiH svojom izjavom o neovjeravanju prijava za izbore i napominje da je Arnautović samo provedbeno tijelo koje je uz to nelegitimno izabrano u CIK.
Govoreći o još jednom pokušaju izmjena Izbornog zakona, Stevandić je istakao da razgovore sa međunarodnim predstavnicima ne odbija, da su dostavljeni svi materijali, da izbori moraju biti pošteni, da se mora pobošljati izborni proces, ali da se ne slaže da CIK može da donosi odluke i mijenja zakone i da to može poremetiti dodatno balans snaga u BiH.

prijedor24h