Stomačne tegobe skratile su ekskurziju učenika petog razreda prijedorske osnovne škole Petar Kočić. 18 ih je završilo na infuziji, problema je imao i jedan od nastavnika pa je odlučeno da se sa Jahorine, hitno, vraćaju kući. Dočekali su ih zabrinuti roditelji.

Djeca su se prepala, zvala su roditelje, a neki su odlučili da sami odu po djecu na Jahorinu. Bili su smješteni u Hotelu “Nebojša”. Utvrđuje se zbog čega ih je zabolio stomak.

“Znamo da su djeca povraćala, i imala stomačne tegobe, ali ne znamo uzrok zašto su to imali. 42 djece je imalo stomačne tegobe”, rekla je Gorana Bosančić, direktor OŠ “Petar Kočić” Prijedor.

U nedjelju poslijepodne nekoliko djece se požalilo na mučninu, a do kraja dana djeca su povraćala. Učitelji su učenike koji su povraćali u nedjelju kasno naveče odveli u hitnu da spriječe da djeca dehidriraju.

“Sutra su tek trebali da dođu. Oni se vraćaju danas, a to traje sinoć od 11 sati. Djeca idu na infuziju na Pale, vraćaju se jedni po jedni i gladni i žedni, te nije dobra hrana, nije dobra voda, nije dobro ovo. Na kraju nije dobro ništa”, kaže roditelj.

Nikada nam se ništa slično nije desilo, a radimo već 18 godina, od toga deset škole u prirodi, kažu u hotelu u kome su boravili prijedorski đaci. Otkazali su sve ekskurzije.

“Urađena je analiza, uzorci su odnijeti, tri do četiri dana se čeka analiza. Mi smo na svoju ruku, inspekcija uopšte nije došla sama mi smo na svoju ruku njih pozvali da vidimo šta se dešava da li je virus ili je nešto drugo”, rekla je Bojana Spajić, iz hotela “Nebojša” Jahorina.

U istom hotelu ranije su boravili i đaci prijedorske škole ”Branko Ćopić”. I oni su imali stomačne tegobe, dvoje ih je bilo u bolnici.

“Jedan roditelj mi je rekao da je dao uzorak na analizu da se ti nalazi čekaju i da bi trebali biti u četvrtak da bi se trebalo onda ustanoviti šta je”, rekla je Sanja Munjiza, direktor OŠ “Branko Ćopić”.

Šta se desilo, čuli su i u Ministarstvu prosvjete. Kontaktirali su Inspektorat.

“Očekujemo do kraja dana ili sutra ujutru da ćemo imti jasne pokazatelje zašto je došlo do određenih zdravstvenih problema, da li je u pitanju bila hrana ili nešto drugo. dobićemo zvanične nalaze naše inspekcije”, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Svi ih, sa nestrpljenjem očekuju. Posebno roditelji koji kažu da pod hitno treba pronaći odgovorne.

 

Izvor: ATV