Slučaj Izborni zakon BiH pokazaće da li su Hrvati, predvođeni HDZ, zaista konstitutivni narod, ili zaslužuju da budu svedeni na nacionalnu manjinu.

ristanak na opšte izbore, pa još na provođenje rezultata tih izbora po postojećim pravilima, značilo bi put u politički nestanak jednog od tri naroda i potvrdu zloslutne izjave Bakira Izetbegovića da ne može 58 odsto „probosanskih ruku“ biti ugurano u trećinu. Vjerovatno teritorije, vlasti, resursa…

U prevodu, onaj ko je većina ima pravo da vlada manjinama, a to znači da Bošnjaci treba da vladaju Hrvatima i Srbima u BiH, sve pod krinkom nekakvog probosanstva i građanštine. Da je moglo tako, ne bi bilo četvorogodišnjeg rata, ne bi bilo dejtonskog Ustava BiH…

Međutim, ponašanje Dragana Čovića nakon raspisivanja opštih izbora pokazuje lutanje, zbunjenost i nespremnost da vlastiti komoditet žrtvuje za hrvatske nacionalne interese u BiH. Čim su iz američke i britanske ambasade pomenuli sankcije, počeo je da uvija priču u još uvijenije zaključke HNS. Zato je bitno da hrvatska priča ne bude jednako Čović, jer će se on lako ućutkati.

Drugi problem za Mostar jeste sukob Plenkovića i Milanovića u Zagrebu, iako u suštini obojica žele isto, samo drugačijim metodama. Međutim, svaka pukotina u Hrvatskoj biće vješto iskorištena u Sarajevu, uz pomoć zapadnih prijatelja, s ciljem razbijanja hrvatskih napora da u BiH imaju ono što im Ustav garantuje.

Istina je da Dragan Čović u svojim rukama drži neke od najmoćnijih političkih funkcija u BiH, čak moćnijih od onih koje imaju Bošnjaci, kao najbrojniji narod prema posljednjem popisu. To ne mijenja činjenicu da Hrvati nemaju člana Predsjedništva, da Vlada FBiH još nije formirana jer bi u novoj izgubili štošta, a ne mijenja ni otvoreno nametanje političke volje, stavova i političkog puta od strane većine u FBiH.

Gabrijel Eskobar je svima poručio da Dejtonska BiH ostaje, a da se o nekakvoj građanskoj može pričati tek kada zemlja uđe u EU. Na prvu, ovakav američki stav je šamar Sarajevu, ali po dubini je licemjerstvo jer se u BiH ne poštuje upravo ono što kaže Dejton.

Otud odgovor u kom grmu leži zec.

Izvor: Srpskainfo