U Muzeju Kozare večeras je otvorena istorijska autorska izložba Vedrane Adamović pod nazivom ” Obruč sjećanja 1942-1972-2022″.

Direktor Muzeja Zoran Radonjić izjavio je novinarima da su antifašistička borba i stradanje naroda na ovom području bili razlozi za izložbu ove vrste.
” Razmjere tog stradanja su tolike da mi apsolutno ne smijemo sebi da dozvolimo da zaboravimo to stradanje upravo u ime onih koji su pali da bi mi danas živjeli u slobodi”, rekao je Radonjić.

Autor izložbe, muzejski savjetnik Vedrana Adamović izjavila je da je izložba, na neki način bila i očekivana u godini kada se obilježava 80 godina od ofanzive na Kozari.
” To je za nas vrlo bitno i to je nešto što je promijenilo demografsku sliku na ovim prostorima i te žrtve su nenadoknadive , kada govorimo i o civilnim žrtvama, ali i o partizanskim jedinicama koje su učestovale u tim borbama i na pravi način pronijele tu antifašističku slavu ovog kraja”, rekla je Adamovićeva.
Ona je potvrdila da se izložba sastoji iz tri dijela.
” Prvi se odnosi upravo na taj period dok je ofanziva trajala 1942.godine , drugi dio se odnosi na izgradnju spomenika na Mrakovici, na 1972.godinu i on je na neki način svetionik i na simboličan način nas podsjeća da sve te žrtve koje su bile ogromne”, rekla je Adamovićeva.
Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović istakla je da je izložba, pored toga što je dio programa obilježavanja Dana grada 16.maja, i unutar programa godine kulture kojom je proglašena 2022.godina.
” Godina kulture kojom je proglašena ova godina obuhvaćeno je više jubileja među kojima je i 80 godina od oslobođenja grada Prijedora”, istakla je Kasalovićeva.
Izložba će biti otvorena do 10.juna.

Izvor: prijedorgrad