Predsjednik DNS, Nenad Nešić poručio je danas da je obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića u Savjetu bezbjednosti UN u Njujorku, kao i njegove poruke sa sastanka sa američkom ambasadorkom u SB UN, degradirajuće i samoponižavajuće za Bosnu i Hercegovinu.

BiH je jedina zemlja na svijetu čiji najviši funkcioneri je predstavljaju u lošem svjetlu i traže od stranaca da njom upravljaju. To sve govori o BiH! Čak i narod Afrike i Azije izborio se još u prošlom vijeku za dekolonizaciju i slobodu, a bošnjački lideri i danas se bore da BiH uz ostrva Čagos bude jedina kolonija na svijetu. Zaista je ponižavajuće i otužno da jedan lider – Šefik Džaferović, u Savjetu bezbjednosti UN ponižava institucije svoje zemlje i osnovne postulate demokratije, tražeći da strani državljanin poništava akte tih institucija – smatra Nešić.

Za predsjednika DNS posebno je zanimljiva Džaferovićeva konstatacija da predstavnici Republike Sepske dolaze na sjednice zajedničkih institucija BiH, ali da ”odbijaju raditi u punom kapacitetu”.

– Dakle, da bi Džaferović i SDA bili zadovoljni, očekuju da sve bude kako oni hoće i da funkcioneri Srpske podrže sve njihove neustavne prijedloge. Ako nije isključivo kako oni hoće – dreka. U ovoj zemlji stvari mogu ići naprijed isključivo na bazi dogovora tri naroda i dva entiteta. Кada to Bošnjaci prihvate, svima će biti bolje. I kada već pominje blokadu, zar ima veće blokade od četverogodišnjeg nesprovođenja rezultata izbora u Federaciji? – ističe Nešić.

Кao zanimljivo ocijenio je i Džaferovićevo dodvoravanje SAD.

– Nije mi jasno zašto se onda toliko protive inicijativi “Otvoreni Balkan”, koju SAD snažno podržavaju. To bošnjačko protivljenje jednom odličnom ekonomskom projektu dovelo je do getoizacije i siromašenja BiH – kaže Nešić.

Кomentarišući Džaferovićeve izjave o ”malignom ruskom uticaju”, Nešić je naveo da se “samo budale svrstavaju i konfrontiraju velikim silama”.

– Prije svega, ovdje nema nikakvog ruskog uticaja, ni malignog ni nemalignog. Pametni lideri od zemlje koja je velika sila i od koje energetski zavisimo nikada ne bi pravili neprijatelja. Nama prijatelji treba da budu i Njemačka i Rusija i SAD i Кina, a u njihove međusobne bitke ne treba da se miješamo. Istinski prijatelji, od nas malih, siromašnih i zavisnih od svih, nikada neće tražiti da se svrstavamo. Poskupljenje nafte, plina i lančano veće cijene neće nam nadoknaditi ljubav prema Zapadu. Suludo je da sebi pucamo u noge da bi nam neko rekao da smo “dobri momci”. Možda Šefik sa vječitim visokim platama ima novca da bez problema izdrži poskupljenja, ali većina građana nema i jedva preživljava – zaključio je Nešić.

Izvor: Srpskainfo