Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da niko nema pravo da dovodi u pitanje teritoriju, nadležnosti, imovinu i integritet Republike Srpske, za koju je život dalo više od 23 hiljade boraca Vojske Republike Srpske.

U obraćanju na centralnoj svečanosti u banjalučkoj kasarni “Kozara” povodom obilježavanja 30 godina Vojske Republike Srpske, Cvijanovićeva je istakla da je 12. maj jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji srpskog naroda.

“Toga dana, prije tačno 30 godina, formirana je Vojska Republike Srpske – Vojska koja je odbranila teritoriju Republike Srpske i pravo našeg naroda da živi slobodno, da ostane i opstane na svojim vijekovnim ognjištima”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da njenu slavnu tradiciju danas sa ponosom baštini Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

“Dvoglavi orao na vašim uniformama i obilježjima svjedoči o kontinuitetu Vojske Republike Srpske, koja i danas živi u srcima njenih hrabrih boraca, kao i u srcima svih nas”, rekla je predsjednik Srpske.

Cvijanovićeva je naglasila da Vojska Republike Srpske nije otišla u istoriju, ona živi i živjeće sve dok se okupljamo i sjećamo naših heroja, neustrašivih boraca, dok pamtimo “Koridor života”, bitku za bebe, Mitrovdanske ofanzive i druge veličanstvene podvige i operacije.

Od samog nastanka, naglasila je Cvijanovićeva, Vojska Republike Srpske bila je narodna vojska, sastavljena od običnih ljudi koji su branili svoje porodice, svoje kuće, sela i gradove.

“Oni nisu bili, niti su mogli da budu agresori u sopstvenim dvorištima, svojim šumama i njivama, u zemlji svojih predaka. Mnogi od njih čuvali su svoja ognjišta od zloglasnih islamskih boraca iz jedinice ‘El Mudžahid’, koji su dolazili iz Indonezije, Irana, Saudijske Arabije i drugih zemalja hiljadama kilometara udaljenih od nas”, podsjetila je predsjednik Srpske.

Ona je ukazala da su iz izopačene sarajevske vizure, ti isti strani ratnici bili branioci, a agresorima oslovljavaju mještane koji su od njih branili svoja sela i kuće, porodice i komšije.

“I ne govorim ovo da bismo se bilo kome pravdali, ili da bismo bilo koga provocirali, već da ukažem na odsustvo elementarne logike i paradoks države u kojoj i danas živimo. Govorim i zato što nikada i nikome ne smijemo dozvoliti da vrijeđa Vojsku Republike Srpske i njenu časnu ulogu u Odbrambeno-otadžbinskom ratu”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da niko nema pravo da dovodi u pitanje teritoriju, nadležnosti, imovinu i integritet Republike Srpske, za koju je život dalo više od 23 hiljade boraca Vojske Republike Srpske.

“Zbog toga im dugujemo vječnu zahvalnost i vječan pomen. Zahvalnost i poštovanje dugujemo i onima koji su na linijama fronta ostavili svoje zdravlje i dijelove svoga tijela”, rekla je predsjednik Republike.

Da nije bilo 12. maja 1992, istakla je Cvijanovićeva, ne bi bilo ni 21. novembra 1995, dana kada je Republika Srpska u Dejtonu međunarodno verifikovana kao ravnopravan entitet, dok bi 9. januar ostao istorijska uspomena, a ne veličanstveni praznik koji građani s ljubavlju proslavljaju širom Republike Srpske.

“U trideset godina dugoj istoriji Republike Srpske imamo mnogo velikih i važnih datuma i svaki od njih danas obilježavamo u miru i slobodi zaslugom najboljih sinova Republike Srpske, koji su se okupili prije tačno 30 godina.

Svim borcima Vojske Republike Srpske, pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, kao i građanima čestitam Dan Vojske Republike Srpske, uz želju da zajedno čuvamo tradiciju naše slavne vojske, kao i Republiku Srpsku koju je ona odbranila. Živjela Republika Srpska!”, poručila je predsjednik Republike Srpske.

Autor: SRNA/ATV