Protekla sjednica Savjeta bezbjednosti UN nije donijela ništa novo do isprano ponavljanje fraza da su Srbi i Republika Srpska krivi za sve, rekao je danas srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Kaže, pogrešno se tumači da je Šefik Džaferović po hijerahiji imao prednost da se obrati na sjednici u odnosu na predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju, ističući da je Džaferović govorio u svoje ime , a ne Predsjedništva BiH. Dodao je da je i pored toga što se obratio Savjetu bezbejdnosti, Kristijan Šmit za Republiku Srpsku bivši njemački diplomata.

Krhki su temelji države koja se gradi kršenjem međunarodnog prava i institucionalnim nasiljem nad dva od tri konstitutivna naroda. Horski napadi Krstijana Šmita i Šefika Džaferovića u Ujedinjenim nacijama, na Republiku Srpsku zapravo su dodatno oslabili BiH u koju se obojica kunu kao i njihovi mentori u Savjetu bezbjednosti.

– To je bila sesija antisrpskog stava, sesija na kojoj se ponavljalo nešto što vidimo prethodnih decenija a to je samo da postoji jedan krivac a to smo mi. Potpuna zloupotreba govornice u UN ne samo od Džaferovića već i onih koji su to dopustili – naglasio je Dodik.

Nezamislivo je u iole uređenom društvu da ambasador ne postupi po nalogu pretpostavljenog. Upravo je to uradio bh predstavnik u UN Sven Alkalaj odbivši da Savjetu bezbjednosti proslijedi notu predsjedavjućeg Savjeta ministara kojem nije dozvoljeno da se obrati. Ali jeste Šefiku Džaferoviću, koji je to uradio bez usaglašenog stava kolektivnog šefa države. Žalosno je da SAD i evropske države ne vide ili ne žele da vide eklatatne primjere rušenja države koju tako snažno zagovaraju.

– Mi moramo da priznamo da su danas neke od važnih zapadnih zemalja isključivo na strani muslimana u stvaranju unitarne države mada jedino SDA u svom programu ima antidejtonski obilježja a to je da se ukinu entiteti i da se gradi građanska država – dodao je Dodik.

Nenad Nešić, poslanik DNS-a u Predstavničkom domu PS BiH, naglašava da bošnjačka politička elita prije svega SDA sve čine da unište ono u šta se kunu a to je BiH i da pokažu da je BiH nemoguća država.

– Јasno je da se Džaferović obratio se u SB UN bez konsenzusa Predsjedništva. Očigledno da se ovdje provodi bošnjačka politika – poručio je Nešić.

Na bošnjačku politiku dominacije kao ključ problema u BiH i gaženje osnovnog prava hrvatskog naroda da biraju legitimne predstavnike ukazala je hrvatska diplomatija i u Savjetu bezbjednosti.

– Kako bi pošteno mogli da participiraju, urgentno su potrebne izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne izmjene. Potrebno je implementirati princip i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda – kaže Hrvoje Čustić, zamjenik stalnog predstavnika Hrvatske pri UN-u.

HNS je izvještaj Kristijana Šmita ocijenio kao manipulaciju. Јer je potpuno ignorisao unitarističku politiku bošnjačkih stranaka kojom razaraju multinacionalni karakter BiH. Obraćanje Šefika Džaferovića nazvali su stranačkim a ne državnim. I osudili što je Hrvatsku de fakto naveo kao neprijatelja. U duhu širenja prijateljskih odnosa u regionu Džaferović nije zaboravio da napadne i Srbiju.

– Naročito smo zabrinuti zbog ubrzanog naoružavanja Srbije koja je uključivanjem entiteta Republike Srpske u svoju Nacionalnu strategiju odbrane pokazala zabrinjavajuće nepoštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH – poručio je Džaferović.

Nemanja Stevanović, stalni predstavnik Srbije pri UN-u, istakao je da Srbija koristi ovu priliku da još jednom potvrdi opredjeljenje za poštivanje teritorijalnog integriteta BiH kao i teirojalni integriteta Republike Srpske u okviru BiH.

– Srpska politika prema susjedima je jasna, nema miješanja u unutrašnje poslove, narodi u BiH treba sami, slobodno bez inostranih pritiska da odluče o svoj budućnosti – istakao je Stevanović.

Obraćanje Kristijana Šmita na sjednci SB UN je Pirova pobjeda SAD i njenih saveznika nad Rusijom. Јer već na jesen pred istim tijelom odlučivaće se o sudbini EUFOR-a. Tada bi Rusija mogla da blokira produženje mandata Misiji Altea koju političko Sarajevo i dio međunarodne zajednice vidi kao ključ opstanka BiH.

Autor: RTRS