epa02983719 Mevlid Jasarevic, the man who reportedly fired at the US embassy in Sarajevo One guard was wounded, and Mevlid Jasarevic was hit by a police sniper in s shoot out in front of the embassyin Bosnia and Herzegovina, 29 October 2011. A gunman opened fire on the embassy in the Bosnian capital Sarajevo and and least one embassy security guard was wounded. Bosnian media reported that the gunman was shot by a police sniper after a stand-off. EPA/STR

Mevlid Jašarević, koji je na 15 godina zatvora osuđen zbog terorističkog napada na američku ambasadu u Sarajevu, stupio je juče ujutru u štrajk glađu.

Jašarević, koji kaznu trenutno izdržava iza zidina Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i drugih mjera BiH u Vojkovićima, poznatijem kao “Alkatraz”, rekao je da se na ovaj potez odlučio istrajan u zahtjevu da bude premješten u neki od zatvora u Srbiji, čiji je državljanin i gdje ima porodicu.

– Od jutros sam u štrajku glađu, sad sam bio kod doktorice koja mi je mjerila šećer i sad će me oni spustiti u stacionar. Na ovu odluku odlučio sam se kako bih ukazao na krupnoću mog problema – rekao je juče Jašarević.

Pojasnio je da bi, prema zakonadavstvu BiH, on u zatvoru trebalo da ostane do zadnjeg dana kada mu ističe zatvorska kazna.

– Ovdje po zakonu ne mogu da mi daju ni slobodan vikend, a ne mogu ni da me pripreme za slobodu. Nemaju uslove za to. Ovdje ću odležati 15 godina i onda ću biti protjeran u Srbiju. A kako ja da izađem bez ikakvih priprema? U interesu Srbije je da me primi kao svog državljanina i da me pripremi za slobodu – ističe Jašarević.

On tvrdi da je o štrajku glađu obavijestio i Ambasadu Srbije u BiH te priželjkuje razgovor s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– I da sam najgori na svijetu, ja sam u Srbiji rođen. Nadam se da će Vučić imati pet minuta da obavimo video-poziv da iznesem moj problem – rekao nam je Jašarević u telefonskoj izjavi.

I Siniša Perković, upravnik Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, potvrdio je da Jašarević štrajkuje glađu.

– On je smješten u stacionar kako to zakon predviđa – rekao je Perković za Nezavisne novine.

Podsjetimo, Jašarević je i zvaničnim putem zatražio da ostatak zatvorske kazne odsluži u Srbiji, što mu je tamošnje pravosuđe odbilo.

Prije godinu dana, kako nam je rekao, poslao je Ministarstvu pravde BiH dopis da želi premještaj u Srbiju, te je taj zahtjev proslijeđen u Ministarstvo pravde Srbije, a oni su ga dostavili Višem sudu u Beogradu, Posebnom odeljenju, odakle mu je stigla odbijenica, a na to rješenje on je uložio žalbu. Odluka po toj žalbi, kako nam je juče potvrdio, još mu nije stigla.

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je krajem 2013. godine pravosnažnu presudu Jašareviću od 15 godina zatvora zbog napada na američku ambasadu u Sarajevu, izvedenog 28. oktobra 2011. godine.

Izvor: Srpskainfo