Najavu jednokratne pomoći danas su pozitivno ocijenili mladi, građani, kao i ekonomski stručnjaci. Ovakvu pomoć smatraju ključnom za nesmetanu egzistenciju u jeku inflacije.

Osim jednokratne pomoći, za 10 odsto biće uvećana primanja radnicima i penzionerima, a dodatnih 10 odsto ide i za socijalna i boračka davanja.

Anji, studentkinji prve godine jednokratna pomoć u vidu stotinu maraka – olakšaće studentske pripreme pred novi semestar.

– Prije svega, rasteretiće budžet mojih roditelja, a ja ću taj novac kupiti knjige i da se spremim za novu godinu navela je Anja Pejčinović, student Informacionih nauka, Banjaluka.

I Danilu kao studentu – stotinu maraka pomoći će da kupi knjige, ali i da rastereti roditelje troškova.

– Svako ulaganje u mlade ljude – ulaganje je u budućnost istorije. Tako da, zaista se nadam da će ta podrška biti veća i značajnija i dugotrajnija – kaže Danilo Bosnić, student Istorije na Filozofskom fakultetu.

Osim mlađe populacije, i penzioneri i borci iz svih krajeva Srpske – podršku srpskog člana Predsjedništva BiH smatraju veoma korisnom, jer je to kako kažu “finansijska injekcija” u jeku inflacije.

U ovo doba inflatorne krize, neophodno je očuvati kupovnu moć stanovništva, uz koju je siguran i opstanak privrede i ekonomije Srpske, ocjenjuju u Udruženju mladih ekonomista. Upravo, uz zalaganja srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika – građani Srpske odgovoriće na sve inflatorne izazove, smatraju u ovom Udruženju.

– Јako bitna stvar i dobra, jer će se kupovna moć stanovništva održati, što direktno utiče na samu privredu i rast. U ovoj krizi bitno je da nemamo pad, neka bude stagnacija, tj. pozitivan uticaj na privredu Republike Srpske – istakao je Goran Vučić, Udruženje mladih ekomonista.

Predstavnici mladih vladajuće koalicije podržali su inicijativu Predsjedništva SNSD-a i predsjednika te stranke Milorada Dodika da u avgustu bude isplaćeno po 100 KM svakoj osobi od 18 do 30 godina.

Predsjednik Mladih socijaldemokrata Denis Šulić istakao je da to predstavlja pomoć i mladima i privredi jer će se tako sigurno povećati i potrošnja.

Predsjednik Aktiva mladih Socijalističke partije Davor Strika rekao je da mladi socijalisti podržavaju inicijativu za jednokratnu novčanu pomoć mladim Srpske.

– Mi smo zadovoljni i pozdravljamo sva nastojanja dosadašnja Vlade Republike Srpske da se položaj mladih poboljša. U ovoj godini smo u fazi izrade nove Omladinske politike, smatram da svi oni ciljevi koji su tamo definisani od interesa za mlade Republike Srpske. Želimo da radimo na rješavanju nezaposlenosti, stambenog pitanja i svih drugih pitanja koji muče mlade Republike Srpske – istakao je Strika.

Pomoć srpskog člana Predsjedništva pozdravio je i jedan od mlađih gradonačelnika u Srpskoj, Slobodan Јavor, najavivši pomoć sugrađanima.

Grad Prijedor će, ističe, naći način i pridružiti se određenom odlukom na lokalnom nivou, o čemu će biti razgovarano u narednom periodu.

Podrška Dodikovoj najavi stigla je i od Omladinskog savjeta Republike Srpske – krovne omladinske organizacije u Srpskoj.

Navode da je svaka pomoć značajna svima u Srpskoj, posebno mladima kada u jesenjem periodu imaju najviše finansijskih izdataka u vezi sa obrazovanjem.

Autor: RTRS