Ne strahujemo od zabrane CIK-a, SNSD je spreman za izbore i uvjeren da će ponovo dobiti legitimet građana, izjavio je ovo gostujući u emsiji ATV-a “Priča se”, Radovan Kovačević. Ono što nam je potpuno jasno jeste da je Centralna izborna komisija u funkciji isključivo SDA i bošnjačke političke strukture, kaže Kovačević.

“SNSD je stranka koja je u potpunosti spremna za izbore, da pobijedi na izborima, da izađe otvoreno pred građane i traži povjerenje i u potpunosti smo uvjereni da ćemo ponovo dobiti legitimitet građana i to nikakvi Arnautovići, nikakvi SDA, SDS, PDP, ni strani mešetari ne mogu da ugroze”, rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD.

Ustav BiH i Izborni zakon  onemogućavaju ideju dijela međuanrodne zajednice i predsjednika CIK-a da kreiraju predstavnike Republike Srpske po svojoj volji, kaže Darko Banjac, lider Narodne partije Srpske. CIK ima pravo da raspiše izbore, ali ne i da se miješa ko će biti kandidati, poručuje Banjac.

“Suština je da pojedina imena očigledno oni hoće da skinu sa galsačkih listić ili onemoguće da budu ta imena na listićima. to nije opasno uopšte, nego je to rušenje ustavnog poretka BiH. Vladajuća koalicija to nikako neće prihvatiti”, izjavio je Banjac.

Srpska bi mogla samostalno da provede izbore, čulo se u emisiji. Republika Srpska će koristiti sve svoj političke i pravne mogućnosti kako bi zaštitila svoje interese, kažu iz SP-a. Aranautovićeve izjave o diskvalifikaciji iz izbornog procesa političkih predstavnika srpskog i hrvatskog naroda su opasne i nepromišljene, smatra Strika.

“Ono što zabrinjava jeste da psotoji određena vrsta komunikacijae između OHR-a,  CIK i političkog Sarajeva. Ja bih rekao da su te tri referentne tačke koje generišu i stvaraju probleme u BiH, nazvao bih ih ‘bosanski trougao’, po uzoru na Bermudski trougao, samo što u Bermudskom nestaju leteći objekti, a u ovom bosanskom trouglu nestaje politička logika, racionalizam i želja da se ova država ravzija i ide dalje”, smatra Davor Strika, potpredsjednik SP.

Sadašnje rukovodstvo CIK treba podnijeti ostavku ili biti smijenjeno zbog iznošenja političkih stavova i miješanja u izborni proces, poručili su sagvornici u emisiji Priča se. Na njihovo mjesto trebaju doći profesioanlci, jer je najveći prioritet građana Republike Srpske i Federacije da se održe transparentni i demokratski izbori.

Izvor: ATV