epa01269627 Lines of pipes in the site of Chemoil's new Helios termiinal, an oil storage facility on Jurong Island in Singapore, 28 February 2008. Oil prices rose to near 100 U.S. dollars a barrel after dropping by more than a dollar in the previous session due to larger-than-expected increases in U.S. crude and gasoline stockpiles . Prices had hit a 28-year high, off the record levels of 102 U.S. dollar reached in 1980, supported by the dollar's slump to an all-time low against the euro and worries about the American economy drove money into energy futures as a hedge against inflation. EPA/HOW HWEE YOUNG

Republika Srpska, ali i BiH će i ubuduće imati pouzdano snabdijevanje prirodnim gasom, po pristupačnim cijenama, uprkos globalnoj energetskoj krizi, izjavila je danas načelnik Odjeljenja za gas Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srpske Maja Mrkić Bosančić.

Mrkić Bosančić je na naučno–stručnoj konferenciji “Energetska bezbjednost BiH i regiona u uslovima novih geopolitičkih karti” istakla da je za Republiku Srpsku i BiH važno što u uslovima globalne ekonomske krize ima pouzdanog snabdijevača gasom i višegodišnju saradnju sa “Gasporom eksportom”.

Dogovoren je nastavak preuzimanja gasa za Srpsku kroz postojeći gasovod preko Turskog toka, rekla je ona novinarima u Banjaluci.

Dušan Proroković sa Instituta za Međunarodnu politiku iz Beograda ocijenio je da će biti neophodno redefinisati pojam energetske bezbjednosti, jer sve što se dešava u međunarodnim odnosima nije viđeno od 1939. godine i da se energenti koriste kao nekonvencionalno oružje u hibridnom ratu između Rusije i SAD.

– Sve je postalo politika i ne može se govoriti ni o dugoročnim projekcijama snabdijevanja, ni o planiranim cijenama. Snabdijevanje energentima će biti neizvjesno. Evropa nema alternativu ruskoj nafti u narednih pet do 10 godina – rekao je Proroković.

Miroslav Nikolić iz Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosna je rekao da je zbog energetske krize i sukoba u Ukrajini i energetska stabilnost BiH pred izazovom, ali da vjeruje da neće biti ugrožena i da neće biti značajnijih problema, posebno u elektroenergetskom sektoru, gdje ne očekuje probleme sa napajenjem električnom energijom.

On je ukazao da BiH mora voditi računa o sopstvenim interesima u oblasti energetike, ali da ne može da radi mimo evropskih zahtjeva kada je riječ o obnovljivim izvorima energije i zaštiti životne sredine.

Profesor iz Banjaluke Miloš Šolaja ukazao je da energetska bezbjednost BiH nikada nije bila visoka ni kada je riječ o kvalitetu snabdijevanja, ni kada se radi o količinama energenata, ali da se to nije vidjelo jer su i energetske potrebe bile male.

On je ukazao da geopolitičke i geostrateške promjene u svijetu i Evropi utiču na energetsku politiku koja bi trebalo da se definiše u BiH.

Konferenciju u Banjaluci organizuje Centar za lobiranje.

Autor: RTRS