Vrijeme je za svakodnevno nanošenje krema za zaštitu od Sunca, a izbor odgovarajućeg SPF faktora za vašu kožu olakšaće vam trik koji smo objasnili u tekstu.

Bilo da se radi o BB, CC ili klasičnim toniranim kremama, a posebno o puderima, danas formule za lice imaju SPF (sun protection factor) ili zaštitni faktor.

Istraživanja su pokazala da čak 80 odsto UV zraka prodire kroz oblake, tako da je zapravo važno tokom cijele godine štititi kožu. Upravo zbog toga i tokom zime možemo nabaviti kreme koje imaju barem SPF 10.

Ali šta su ti brojevi? Oni je zapravo pokazatelj vremena koliko dugo možete biti izloženi Suncu.

Na primjer, ako pocrvenite nakon 20 minuta, onda se s faktorom 15 možete sunčati oko pet sati (pomnožite broj minuta s brojem faktora, znači 300 minuta se možete biti izloženi Suncu, a to je pet sati).

O čemu to zavisi? Bitno je koji ste fototip.

Ako ste jedinica, onda je to skandinavski tip, odnosno tipična svijetla plavuša, s plavim očima.

Fototip 2 takođe ima svijetlu kosu i kožu, ali ipak malo potamni, za razliku od fototipa 1 koji ne tamni i uvijek izgori.

Fototip 3 je već nešto tamnija koža, plus smeđe oči.

I na kraju, tu je fototip 4 koji je pravi mediteranski tip, maslinasta put, tamna kosa i oči.

Naravno, što je koža tamnija, to ona ima više melanina koji je štiti.

Obavezna zaštita usana

Osim krema za lice i tijelo ili jedne koja rješava sve probleme, savjetuje se i lip balm sa zaštitnim faktorom jer usne su najosjetljiviji dio i nemaju melanina, piše 24sata.hr.

To znači da im nedostaje prirodna zaštita od UV zraka. Dobro će im doći i povišena hidratacija, odnosno unos vode i hranjivih sastojaka koji čuvaju i jačaju kožu.

Nutricionisti često upozoravaju na unos sezonskih namirnica koje jačaju imunitet i generalno su dobri za cijeli organizam.

Izvor: Srpskainfo