Božidar Božo Ratković iz Trebinja, uhapšen je u Argentini u velikoj policijskoj akciji kao jedan od vođa balkanskog kartela, a tereti se da je pokušao da prošvercuje velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Na paketima kokaina pronađene su slike čuvenog kriminalca Al Kaponea i meksičkog narko-bosa Nemecija Ruben Osegvere Servantes, zvanog El Menčo.

Ratkovića su policijski inspektori pratili devet mjeseci, a uhapšen je kad je pokušao da iz Argentine pobjegne u Boliviju.

Osim njemu, lisice na ruke stavljene su i njegovom prvom saradniku, navodno državljaninu Srbije, Draganu R, pripadnicima klana, ali i advokatu.

On je poznat je po nadimku Božo, ali je koristio i kodno ime Brale, što je otkriveno prilikom njegovog hapšenja 2010. godine.

Tada se teretio za šverc 500 kilograma kokaina koji je zaplijenjen 2008. godine u Amazoniji.

LAŽNI IDENTITET

Istražioci su tada saznali da je Božidar Ratković rođen 6. januara 1966. godine u Trebinju, ali je koristio identitet Gorana Simića s datumom rođenja 14. oktobar 1968. godine, sa pasošem broj 3012331, s kojim je nekoliko puta putovao u Kolumbiju, Brazil i druge zemlje, prenose mediji.

„Kad je uhapšen u Brazilu, koristio je nadimak Doktor i lažno ime Slobodan Njegić, pod kojim je čak i bio zatvoren u jednom zatvoru, sve dok analize otisaka nisu pokazale da mu je pravo ime Božidar Ratković“, navode mediji.

Zanimljivo je da je ime Slobodan u lažnim dokumentima postalo gotovo najpopularnije ime.

Lažni pasoš sa imenom Slobodan Perić posjedovao je i navodni vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan, ali i Filip Korać koji se zvao Slobodan Koralija.

Inače, Korać je u Hrvatskoj nedavno uhapšen upravo zbog falisfikovanih dokumenata.

Autor:atv/faktormaagzin, foto: policija Argentine