Jelena Trivić kandidat za predsjednika Republike Srpske ispred PDP-a gostujući na jednom federalnom mediju 2018. godine obrušila se na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpsku pravoslavnu crkvu. Nakon objave zvanične kandidature Trivićeve pojavio se video koji kruži društvenim mrežama i koji izaziva velike reakcije.

Jelena Trivić smatra da Vučić i SPC nemaju pravo da se miješaju u izbore u Republici Srpskoj i oštro je osudila takav potez.

 

„Niti je posao crkve da se miješa u to, niti je posao predsjednika Srbije da se miješa u izbore ovdje jer otvorena podrška bi značila da u mjesec dana vi zaboravite na Republiku Srpsku, barem u tih mjesec dana dok traje kampanja. Ne idete, ne slikate se, ne pojavljujete se i ne dajete izjave vezano za izbore u Republici Srpskoj“, izjavila je tada Trivićeva.

Ono što Trivićeva nije spomenula, a godinama se već spekuliše u medijima i javnosti jeste podrška stranaca, tačnije Velike Britanije koju Trivićeva i PDP uživaju već godinama.

Podsjećamo, za prošle Opšte izbore 2018. godine Aleksandar Vučić je najavio iznošenje frapantnih dokaza koji svjedoče o uticaju stranaca na izbore u Republici Srpskoj. Tada je odreagovala Trivićeva, te je uputila pismo predsjedniku Srbije u kojem zahtjeva od Vučića iznošenje dokaza čim prije. Javnost je tada ovaj potez shvatila kao potez onih koji priznaju sardnju sa strancima jer se već godinama spekulisalo o saradnji PDP-a i Britanaca.

„Molim Vas da u što skorije vrijeme iznesete frapantne dokaze koje posjedujete. Ukoliko to ne učinite ili ako se pokaže da su frapantni dokazi bili samo jedna izjava koja je zapravo potvrdila Vaše miješanje u izborni proces u Republici Srpskoj, ostaćete u mojim očima i očima velikog dijela Srba na ovim prostorima upamćeni kao državnik koji je samo dodatno produbio jaz između srpskog naroda zapadno od Drine”, kaže se u pismu koje potpisuje Jelena Trivić.

Trivićeva i PDP nakon objave kandidature za predsjednia Srpske ne vide ništa sporno u njenoj izjavi, pa su se tako naglo priklonili Srbiji i Vučiću koji uživa veliku podršku građana Republike Srpske, te je Trivićeva čak svoju građansku dužnost kao državljanin Srbije ove godine obavila u Beogradu i izašla na izbore u aprilu ove godine.

Izvor: patriotesrpske