Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da odugovlačenje izdavanja viza od Ambasade Velike Britanije reprezentativkama BiH srpske nacionalnosti izaziva zgražavanje svakog normalnog čovjeka.

Udarili su na djecu i sportiste. Da se njima svete, za šta? Brojanje krvnih zrnaca djece i sportista predstavlja anticivilizacijsku diskriminaciju, ali i segregaciju kakva ne postoji nigdje u Evropi. Koliko znam, postoji samo u školama u Federaciji BiH i Ujedinjenom Kraljevstvu – rekla je Cvijanovićeva Srni upitana da prokomentariše činjenicu da britanska Ambasada još nije odobrila izdavanje viza reprezentativkama BiH Katarini Krajišnik iz Istočnog Sarajeva i Zorani Sandić iz Zvornika koje su trebale učestvovati na Seniorskom prvenstvu Evrope u Mančesteru.

FOTO: TEKVONDO SAVEZ
FOTO: TEKVONDO SAVEZ

Predsjednik Srpske je naglasila da se u FBiH segregacija ogleda kroz takozvane “dvije škole pod jednim krovom”, a u Sjevernoj Irskoj se decenijama bore da prevaziđu problem i uspostave integrisani obrazovni sistem, ali to ide teško.

– Koliko smo u prilici da čujemo, čak su i ove 2022. godine, morali donijeti novi zakon kojim se nastoji ukinuti segregacija učenika, nastavnika i stručnog osoblja po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, ali na terenu to nailazi na otpor jer je podijeljenost te vrste evidentna – rekla je predsjednik Republike.

Cvijanovićeva je ukazala da su odugovlačenjem izdavanja viza isključivo taekvondoistkinjama srpske nacionalnosti, a odobravanjem svim ostalim reprezentativcima BiH, pale sve maske.

FOTO: TEKVONDO SAVEZ
FOTO: TEKVONDO SAVEZ

– Ako je ukrajinska kriza razlog za odugovlačenje procesa izdavanja viza, kako smo mogli čuti u saopštenju Taekvondo saveza BiH, kako je moguće da je svim ostalim takmičarima iz BiH odobreno, a samo srpskim sportistima još nije? Za jednu od takmičarki, odugovlačenje već sada znači praktično odbijanje vize, jer nema ni teoretsku šansu da stigne na takmičenje, a i za drugu je preostao veoma kratak rok. Da li neko zaista ima namjeru da spriječi srpske djevojčice da se takmiče i postignu dobre rezultate na prvenstvu? Strašno i jadno – naglasila je Cvijanovićeva.

Ambasada Velike Britanije još nije odobrila vize reprezentativkama BiH u taekvondou Katarini Krajišnik iz Istočnog Sarajeva i Zorani Sandić iz Zvornika, koje su trebale učestvovati na Seniorskom prvenstvu Evrope u Mančesteru.

Ostalim članovima reprezentacije BiH Nedžadu Husiću, Dinku Šegedinu, Petri Ždero i treneru Harisu Husiću vize su odobrene.

Izvor: Srpskainfo