Destinacija koja živi svoje snove privlači pažnju turista 365 dana u godini

Iako je doživela istorijski uspeh, olimpijska planina Jahorina užurbano se priprema za nove olimpijske podvige.

Destinacija koja živi svoje snove privlači pažnju turista 365 dana u godini. O svemu realizovanom, kao i novim planovima, za naš list razgovaramo s direktorom Olimpijskog centra Dejanom Ljevnaićem.

Foto: promo

1. Bilježite nezapamćen uspjeh i svojim poduhvatima pomjerate granice. Iza svakog uspjeha stoje predan rad i sjajne ideje. Iako se ponekad čini da je nemoguće prevazići prethodno urađeno, vi sa svojim timom ne pravite pauzu, nego svaki uspjeh proslavljate novim planovima i idejama. Kakvi su parametri ove zime?

– Iza nas je najuspešnija zimska sezona u istoriji Jahorine, 153 dana ispunjena najboljim skijanjem i odličnim provodom sjajna su potvrda da odabrane i realizovane investicije donose sjajne rezultate. Naši osnovni motivi za rad su patriotizam i ljubav prema prirodi i ljudima iz ovog kraja. Iskoristio bih priliku da pohvalim sve zaposlene u Olimpijskom centru Jahorina za najuspešniju sezonu do sada. Za 153 dana skijanja poverenje nam je pružilo više od 411.000 skijaša, koji su napravili više od 4.040.000 prolaza na instalacijama vertikalnog transporta. U toku pomenuta 153 dana skijaške sezone, vredni radnici Olimpijskog centra Jahorina, uz korišćenje 165 uređaja sistema vještačkog osnežavanja staza, proizveli su čak 220.000 kubnih metara veštačkog snijega. Uz ukupnu količinu sniježnih padavina od 348 cm, te prosečnu visinu snega od 83 cm, omogućili smo skijašima zaista fantastično skijanje. Prelepo, sunčano vreme u skijaškoj sezoni 2021/2022. imali smo tokom više od 86 dana, kao i više od 13 promo-perioda, u sklopu kojih su skijaši svoje karte za skijanje mogli kupiti po zaista povoljnim cenama. Naš promet je dostigao iznos od 21 milion KM, te je zabeleženo povećanje od 1.836 odsto u odnosu na baznu sezonu 2016/17. Svestan sam da smo doživeli ogroman uspeh, koji sa sobom donosi predivne, ali i ne tako lepe stvari. Sada znam da mnogima smetamo, i trpimo udarce, ali želim da dobrim idejama damo priliku.

Foto: promo

U prirodi je da se osećamo kao kod kuće, tamo gde ljudi govore naš jezik i tamo gde priroda velikodušno daje svoje blagodeti. A razlike, iako iz njih izlazi bogata složenost i premda su oblikovale ponosan karakter stanovništva, u prirodi se gube i nestaju. Razlike su u sociokulturnom smislu naša ogromna prednost. Priroda i ljubav nas sve povezuju i spajaju!

2. U okviru akcije “Hiljadu skija za našu decu” podijeljeno je 25 pari skija, a vi niste krili sreću što je vaša zamisao izmamila osmeh na lice najmlađima. Koji je motiv ove akcije?

– Presrećan sam jer stvaramo nove skijaše. Osnovni motiv ove akcije je da decu vratimo prirodi. Da ih odvojimo od kompjutera, mobilnih telefona, interneta i televizora, da zahvaljujući skijanju zavole prirodu. Želim da doprinesem sa ove funkcije da skijanje ne bude privilegija samo onih koji imaju novac. Svi treba da uživamo u blagodetima prirode i planine, a posebno najmlađi, jer to utiče na njihov rast i razvoj. Ova zimska sezona na Jahorini je najuspešnija prema svim parametrima, ali sav taj uspeh je uzaludan ukoliko ga ne podelimo sa nekim. Mi biramo decu, sa kojom delimo sve naše uspehe i koja su u stvari naši najbolji ambasadori. Prethodno smo u okviru akcije “Budi dete Jahorine” podelili više od 3.000 besplatnih ski-karata za decu, a sada delimo 1.000 pari skija putem zanimljivog izazova koji se odvija na Instagram profilu @dejanljevnaic. Siguran sam da ćemo ovom i sličnim akcijama koje realizujemo stvoriti nove skijaše koji će možda jednog dana braniti boje naše zastave i osvajati medalje. Veliku zahvalnost dugujem i divnim ljudima, predsjedniku našeg nadzornog odbora Nedeljku Eleku, arhitekti Novici Motiki, kao i partnerima, a to su „Beosport”, „Planet bajk”, NGN, „Tehno Alpin”, Ministarstvo zdravlja u Vladi RS, “Alpe Adrija”, “Nova oprema”, „Dorina”, “Amiga”, “Bekament”, Blic, Dnevni avaz, portal Klix.ba, koji su prepoznali značaj ove akcije i koji zajedno sa nama rade na popularizaciji skijanja i promociji zdravih životnih vrednosti. Siguran sam da ćemo svi zajedno uticati na to da stvorimo bolju, lepšu i zdraviju budućnost za našu decu.

Foto: promo

Treba da težimo zdravijem životu i da uzore pronalazimo u sportu, nauci i prirodi. Veoma sam ponosan na prijateljstvo sa svetskim teniskim brojem 1 Novakom, kao i sa porodicom Đoković, koji Jahorinu smatraju svojim domom.

3. U toku su i pripreme za ovu letnu sezonu, šta sve možemo očekivati na Jahorini ovog leta?

– Početak letnje sezone na Jahorini zakazan je za 1. jul, kada ćemo je otvoriti zaista spektakularnim festivalom „Jahorina HOT 2022”. Sam festival će podrazumijevati tri konceptualno različite, no kompatabilne celine – hedonizam, odmor, turizam – koje čine sam naziv ovog spektakla. Time će Jahorina svojim posetiocima ponuditi tri razloga za posetu olimpijskoj planini. Posetioci koji žele da nahrane sva svoja čula odličnim provodom i zabavom moći će beskrajno da uživaju u sjajnim koncertima regionalnih muzičkih zvijezda zatvorenog i otvorenog tipa, odličnim afterparti žurkama, kao i muzičkiom programu za naše najmlađe. Svi posetioci naše planine u letnjoj sezoni moći će, pored pomenutog, da istinski uživaju u brojnim novitetima adrenalinskog, interaktivnog, te zabavnog karaktera. Za ljubitelje adrenalina pripremili smo Vučkolend avantura park, u okviru kog je i najduži planinski bob u jugoistočnoj Evropi, atrakcije nautik džet, baterflaj, zip lajn, koji se prostiru iznad akumulacionog jezera na vrhu planine, kao i tauer, lupster i skajdajving atrakcije. Označene planinske staze prilagođene su svim ljubiteljima, kako lagane planinske šetnje, tako i one malo zahtevnije, te im tako na raspolaganju stoje šetnje označenim planinskim stazama ljubavi i zdravlja, olimpijskom stazom, kao i sportsko-rekreativnom stazom. Biciklizam, panoramsko razgledanje planinskih vrhova, vožnja kvadovima, dečje atrakcije i tjubing staze samo su dio sadržaja koji će posetioci moći da koriste počevši od 1. jula.

Foto: promo

ZANIMLJIVE ČINJENICE O ZIMSKOJ SEZONI NA JAHORINI

Broj skijaških dana u kontinuitetu: 153 dana

Količina ukupnih padavina u sezoni 2021/2022: 348 cm

Najniža temperatura vazduha u sezoni 2021/2022: -15°C

Najviša temperatura vazduha u sezoni 2021/2022: 5°C

Najveća visina snežnog pokrivača u sezoni 2021/2022: 150 cm (10. 3. 2022)

Količina proizvedenog snega putem sistema za veštačko osnežavanje u sezoni 2021/2022: 220.000 m³

Ukupan broj sunčanih dana u sezoni 2021/2022: 84

Ukupan broj oblačnih i snežnih dana u sezoni 2021/2022: 54

Prosečna visina snijega u sezoni 2021/2022: 83 cm

Prosečna temperatura vazduha u sezoni 2021/2022: -3,4°C

Izvor: objektiv.rs