Mirko Šarović uhvaćen je sa rukama u pekmezu. Neprijavljene nekretnine ima u Beogradu, a po svemu sudeći tu nije kraj, jer stanove posjeduje i u Novom Sadu. Pojavio se tu i stric iz Južne Afrike pa sve podsjeća na već viđenu priču o „čuvenoj tetki iz Kanade“. I da… po starom pravilu, na kraju, gotovo pa uvijek žene budu kobne za političke karijere. Sve je ovo stiglo i lidera SDS-a nekoliko dana prije zvanične kandidature i pokušaja da produži svoj politički život za još četiri godine.

ŠTA KAŽU PAPIRI?

Mirko Šarović nije ni blizu srednje situiranog čovjeka kao što se predstavlja.

I to su svi znali i ćutali.

Nemoguće je bilo zamisliti da mu bavljenje politikom više od 25 godina nije donijelo mnogo više benefita nego što je zvanično prijavljivao.

Prema imovinskom kartonu, Mirko Šarović je gotovo pa crkveni miš srpske političke scene.

U stvarnosti je „premazan“ nekretninama pa u gotovo svim najatraktivnijim srpskim gradovima, a o čemu građani u Srpskoj, kojima preko bijeljinske opozicione televizije svakodnevno prodaje pesimizam, mogu samo da sanjaju.

Dobro upućeni u njegovo imovinsko stanje kažu da je „peglanje“ vlasništva počelo nakon što je preuzeo SDS.

Činjenica je, podsjećaju osobe bliske Šaroviću, da više nije tajna Mirkov biznis u Turskoj.

Još ranijih godina mediji su pisali o firmi i mesnoj industriji, ali i o njegovim čestim, jednodnevnim, putovanjima u Tursku.

Turska konekcija je, kažu upućeni, ostvarena još u vrijeme dok je Šarović bio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Tajnama posla u mesnoj industriji učio ga i Nemanja Vasić, stari SDS-ovac iz Prnjavora, vječito na pozicijama na BH nivou i pored „mrske“ mu vlasti SNSD-a.

Izmjenom Statuta SDS-a od 30.juna 2019., Mirko je dobio pravo da u Predsjedništvo stranke postavi koga hoće.

Ali, bukvalno.

Pogađate ko je bio prvi tzv.podrazumijevani član? Nemanja Vasić.

NEKRETNINE U BEOGRADU

Dva stana i četiri parcele zemljišta na najatraktivnijim lokacijama u Beogradu nije prijavio u imovinskom kartonu iz 2018. godine, kada je posljednji put imao obavezu da popiše svu svoju imovinu.

U tom izvještaju naveo je samo kuću u Lukavici koju je procijenio na 90.000 KM.

Doduše, samo svoj dio vlasništva jer je drugi dio posjedovala supruga Stojanka.

U cijeloj priči o njegovim nekretninama zanimljiva je uloga supruge, koja je CIN-u potvrdila sve ono što je njen muž krio.

Malo čudno, ali ako se zna naš mentalitet jasno je da Srbima uvijek žene dođu glave (političke).

I ne samo Srbima.

Nekretnine po Srbiji sticao je godinama i, kako tvrdi, uz pomoć rodbine iz inostranstva, tačnije, kako saznaje magazin Faktor, strica iz Južne Afrike.

I to stan na Dedinju i stan na Vračaru kao i nekoliko parcela.

Na tim nekretninama Mirko Šarović je suvlasnik, odnosno njegova supruga.

Neuvjerljivo je medijima pokušao objasniti da su zemljište prodali, dok sa stanovima nema ništa jer je vlasnik njegova supruga.

Stan na Dedinju nije veliki za one koji poput lidera SDS-a imaju malo veće apetite, kada su u pitanju nekretine. Svega 39 kvadrata.

Ali stan se nalazi u luksuznom dijelu Beograda gdje vile i druge nekretnine imaju poznati i bogati.

Šarović je negirao da je vlasnik ovog stambenog prostora dok je njegova supruga potvrdila da su suvlasnici.

Čak i pločica na ulazu pokazuje da tu stanuju Šarovići.

Supruga je takođe potvrdila da je na toj lokaciji stanovao i njihov sin tokom studiranja, ali i da im je pri kupovini pomogao bogati stric.

„Tu nam je sin stanovao dok je studirao, dok se školovao gore. To je bilo najvećim dijelom i poklon od suprugovog strica koji živi već pedeset godina u Južnoj Africi“, rekla je Stojanka Šarović medijima.

SAMO ELITNA NESELJA

Prva nekretnina koju su stekli u Beogradu bila je kuća na Zvezdari.

Takođe, radi se o jednom od boljih naselja blizu centra grada.

Opet su imali pomoć pa je tu kuću, zajedno sa bračnim parom Šarović, gradio i Stojankin brat.

Bar ona tako tvrdi.

Uz kuću bilo je i nekoliko parcela, ali je ta imovina prodata.

Međutim, pojasnila je Stojanka, zbog komplikovanih pravnih procedura ta imovina se još uvijek vodi na njima.

Dakle, prodali su kuću i zemljišta, ali se novi vlasnik još nije uknjižio?!

E sad… Tu dolazimo do nelogičnosti u koje se uplela sama Stojanka Šarović i povukla dublje lidera SDS-a.

Tvrdi da je novac od prodaje kuće i zemljišta na Zvezdari uložen u kupovinu velikog stana na Vračaru, takođe elitnom dijelu Beograda.

U tom stanu, potvrdila je Šarovićeva supruga, danas živi njihov sin.

Stan je kupljen, kako kaže Šarovićeva, negdje 2006. ili 2008. godine.

Dakle, od 2006. ili 2008. godine kupac kuće i zemljišta na Zvezdari nije našao za shodno da se upiše kao vlasnik, niti su Šarovići kao prodavci imali želju da se ta nekretnina prepiše na novog vlasnika.

Malo je nelogično i zbog činjenice da je Mirko Šarović javna ličnost i političar i uvijek postoji strah da mediji saznaju za neprijavljene nekretnine.

O vrijednostima nekretnina koje Šarovići imaju u Beogradu nezahvalno je govoriti, ali sudeći po lokacijama i kvadraturi nekretnine koje posjeduju vrijede milion maraka.

A možda i više. Mirko Šarović je nakon izbijanja afere sve pokušao negirati rekavši da je to sve vlasništvo članova njegove porodice.

Međutim, sve je lako provjeriti  pa pada u vodu njegova tvrdnja da u Beogradu nemaju šest već dvije nekretnine.

STANOVI U NOVOM SADU?

Mirko Šarović ima još nekretnina u Srbiji, potvrđeno je magazinu Faktor iz nekoliko izvora.

Za sada otkrivamo da, prema nepotvrđenim informacijama, posjeduje veliki stan u centru Novog Sada.

Više izvora nam je potvrdilo da lider najveće opozicione stranke ima ovu nekretninu, a pojedini od njih tvrde da ima i drugi stan u Vojvodini.

Slično kao u Beogradu, kroz neke pravne vratolomije, pokušao je zamaskirati vlasništvo.

Riječ je takođe o vrlo atraktivnoj lokaciji u centru grada.

Zgrada je novije gradnje, a investitor je biznismen sa ovih prostora, potvrdili su izvori Faktora.

Prema nekim saznanjima, Mirko Šarović posjeduje i nekretnine u drugim zemljama, ali još uvijek nismo dobili potvrdu te informacije pa je ne iznosimo detaljno.

IMOVINSKI KARTON NE OTKRIVA NIŠTA

Imovinski karton koji je popunio Mirko Šarović tipičan je primjer zloupotrebe ove obaveze koju imaju svi nosioci važnijih funkcija u Republici Srpskoj i BiH.

Po vlastitom priznanju, Šarović u imovinskom kartonu od nekretnina posjeduje samo polovinu kuće u Istočnom Sarajevu.

Taj svoj dio procijenio je na 90.000 KM.

To je sve što je naveo od imovine.

Naravno, prijavio je platu koja je oko 5000 KM kao poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH te novac koji je dobio kao odšetu zbog toga što je nepravedno bio pritvoren u sudskom postpuku. CIK ne provjerava sadržaj imovinskih kartona niti je predviđena sankcija za nepotpuno ili lažno prijavljivanje imovine.

Nije npr. naveo kuću i parcelu od više od 1000 m2 koja se vodi na njegovu suprugu Stojanku, takođe u Lukavici.

Bez obzira što je očigledno, supruga vlasnik većine nekretnina Mirka Šarovića, imao je obavezu da prijavi imovinu najbližih članova porodice, uključujući i djecu koja se u cijeloj priči i ne spominju kao vlasnici, a sin očigledno koristi nekretninu u Beogradu.

KAD ŽENA PREGOVORI!

Iako nije praksa, Mirko Šarović je javna ličnost pa ćemo se pozabaviti dijelom i njegovim odnosima sa suprugom Stojankom, ali samo onima o kojima se već dosta toga zna u javnosti.

Već duže vrijeme se nagađa kako dvoje supružnika nisu u dobrim odnosima pa je i najnovije „mimoilaženje“ u pričama u vezi sa imovinom razlog da se posumnja u skladan odnos bračnog para Šarović.

U političkim krugovima bliskim Šaroviću, špekuliše se da i ne žive zajedno te da je on iz imovinskog kartona izbrisao kuću u Lukavici koja je upisana na Stojankino ime upravo iz razloga što smatra da to više nije njegova imovina.

STRIC IZ JUŽNE AFRIKE I ISTRAGE SUDA BIH

Mirko Šarović zaista ima strica u Južnoj Africi, potvrđeno je magazinu Faktor.

Nekoliko članova njegove šire porodice odselilo se u Afriku prije nekoliko decenija.

Tamo su razvili razne biznise, od stanogradnje do turizma.

Međutim, prema saznanjima Faktora, dio policijske istrage u akciji „Transporter” dovodio se u vezu sa pojedinim licima iz Južne Afrike, a koja imaju veze sa visokopozicioniranim političarima u Republici Srpskoj.

Iz policijskih struktura BiH nisu mogli da potvrde za Faktor da se radi o rodbini Mirka Šarovića jer je istraga još uvijek u toku.

Šarović je 2005. godine bio optužen za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i udruživanje radi vršenja krivičnog djela.

U pritvoru je proveo godinu dana te dobio oko 100.000 KM odštete jer ga je Sud BiH na kraju oslobodio optužbi.

Nakon što mu je visoki predstavnik Valentin Incko ukinuo zabranu političkog djelovanja, 2011. godine imenovan je za državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a smijenjen je 2013. godine da bi ga dvije godine kasnije ponovo imenovali na istu poziciju.

Na Opštim izborima 2018. godine je osvojio mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Autor:faktormagzin