U subotu će na Aerodromu „Urije“ biti održan aeromiting povodom obilježavanja 80 godina od osnivanja Prve partizanske avijacije, kao i 70 godina postojanja  Aero-kluba „Prijedor“.  U aeromitingu će učestvovati oko 30 letilica iz svih zemlja bivše Jugoslavije. Takođe će biti promovisana i monografija Sedamdeset godina Aero-kluba „Prijedor“.

Član Odbora za pripremu i izdavanje monografije Tomislav Prpoš podsjeća da je tokom 70 godina postojanja prijedorski Aero-klub mijenjao nazive, ali da rad nije prekidao.

„Zaista smo ponosni na izdavanje monografije i kontinuiran rad Aerokluba „Prijedor“. Ovaj Aero-klub obuhvata nekoliko segmenata, a koji  su važni i istaknuti u ovoj monografiji, a to je sama disciplina kojom se bavi vazduhoplovni sport padobranstvo, motorno letenje, jedriličarstvo i sad već ovi savremeniji sportovi kao što su zmajarstvo i dronovi i sve to polako dolazi na naš aerodrom“, rekao je Prpoš.

Rukovodilac jedriličarske sekcije Ljubiša Aramanda ističe da će od 12 časova posjetioci na aerodromu moći će da uživaju u spektakularnom aeromitingu.

„Očekujemo da će 30-tak lijepih letilica doći na naš aerodrom, zatim četiri ,pet helikoptera kao i žiro helikopteri iz Sarajeva, a zvijezda će biti Galeb G2 koji će sletiti prvi put na Aerodrom „Urije“.  Pored toga učešće će uzeti i “Red bul” pilot Petar Podlunšek sa Ekstra 300. To su naši građani gledali preko televizije, a u subotu će moći uživo da vide u Prijedoru kako to izgleda sa divnim efektima“, rekao je Aramanda.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje ova dva jubileja na prijedorskom aerodromu je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Izvor: kozarski