Nakon završena dva kruga edukacije online i današnje završne edukacije pod mentorstvom i supervizijom specijaliste za aplikaciju transkranijalne magnetske stimulacije Matijasa Kienlea iz Danske, UKC Republike Srpske uvodi moderan i efikasan oblik liječenja psihijatrijskih bolesti – transkranijalnu magnetnu stimulaciju.

„Uvođenje ovog jedinstvenog metoda još je jedan pokazatelj da je prioritet rukovodstva naše ustanove ulaganje u edukaciju kadra, nabavka savremene opreme i uvođenje novih procedura kako bismo pružili što bolje usluge našim pacijentima“, rekla je prof. dr Zvezdana Rajkovača, pomoćnik generalnog direktora UKC Republike Srpske.

„Želja nam je da pratimo svjetske terapijske pristupe i u tome smo naišli na podršku našeg poslovodstva i nabavili ovaj aparat. Danas obavljamo završnu edukaciju nakon koje ćemo izraditi protokol i počinjemo sa apliciranjem ove procedure u tretmanu pacijenata oboljelih od depresije. U narednom periodu ćemo izraditi protokole i za liječenje drugih psihijatrijskih poremećaja ovom procedurom. Ova metoda efikasna se pokazala u liječenju opsesivno-kompulsivnog poremećaja, bolesti zavisnosti itd“, izjavila je načelnica Klinike za psihijatriju prof. dr Nera Zivlak Radulović.
„Zadovoljstvo je biti ovdje na ovako lijepom mjestu. Magnetna stimulacija se prethodnih godina pokazala kao vrlo efikasna u tretmanu psihijatrijskih poremećaja, na prvom mjestu depresije i anksioznosti, ali smo takođe vidjeli značaj magnetne stimulacije u tretiranju opsesivno- kompulsivnog poremećaja i bolesti zavisnosti. Praksa i istraživanja su pokazali da se ova metoda može koristiti lako i bezbijedno u kliničkom okruženju. Srećom, nakon dvije i po godine pandemije, ponovo vršimo obuke na licu mjesta. Takođe smo svjedoci da je ovo vrijeme donijelo porast broja pacijenata koji pate od depresije i anksioznosti. Nadamo se da ćemo ovdje u ovom kliničkom centru imati dobru startnu poziciju za cijelu zemlju“, rekao je Matijas Kinle, predstavnik kompanije MagVenture, specijalista za aplikaciju transkranijalne magnetske stimulacije.

Izvor: banjaluckeprice.net