Tražeći dokaze o tačnom broju ubijene djece tokom rata u Sarajevu, psiholog i bloger Srđan Puhalo, našao se na udaru sarajevske čaršije pa čak i njegovih dojučerašnjih saradnika. Reagovala je i Ambasada SAD-a, koja je od vlasti tražila da istraži prijetnje, sugerišući da stoji iza javne razmjene ideja i da vjeruje u slobodu govora i izražavanja. „O bolnim temama, koliko god bile teške, treba raspravljati i konačno ih rješavati otvorenom raspravom s poštovanjem, a ne prijetnjama nasiljem”, napisali su iz ove ambasade. Puhalo je 6.maja objavio tekst pod naslovom „Dokažite da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete ili prestanite koristiti taj broj“.

KOJA JE KRIVICA KURIRA

Dodatni gnjev na sebe navukao je nudeći 10.000 KM ko mu dokaže da je to broj ubijene djece, što je sudeći po reakciji upalilo i Avdu Avdića, kako se može čuti u novinarskim i bezbjednosnim krugovima, saradnika svih službi i ambasada, a po najviše američke.

Avdić nije Puhalu odgovorio na pitanje, već je iz naftalina izvukao preusdu u kojoj se za stradanje muslimana u Kalinoviku pominje i kurir Srđan Puhalo.

Ta presuda se kiselila u arhivama već podosta godina i iskorištena je upravo sada kada Puhalo i ne igra kako to zamišlja Avdić i družina.

Ona nije napisana juče ili nedavno pa da se za nju nije znalo, već 21.decembra 2009.godine i to samo kao pominjanje svjedoka u presudi protiv Ratka Bundala.

„Rukija Rogoj ističe da se u selu Jelašce, dana 25.06.1992. godine, došao Puhalo i donio pozive za sve muškarce u selu, među kojima su bili njen muž i sin da se jave u Kalinovik…“, piše u dijelu iskaza koji „kompromituje” Puhala, gotovo trideset godina kasnije.

KAKO NAPRAVITI ČETNIKA

Puhalo tvrdi da je u ratu bio vezista, a ne kurir te da ne postoji još neko koji nosi isto ime i prezime.

„Ja od septembra 1991.godine pa negdje do jula ili avgusta 1994.godine nisam bio u Kalinoviku, pa samim tim ni juna 1992.godine, a gdje sam bio to zna tužilac sa kim sam razgovarao. Jednostavno, ne mogu biti na dva mjesta u isto vrijeme”, tvrdi Puhalo.

On zahvaljuje Avdiću na tome, jer kako kaže, „njegova luda familija navija za njega ne bi li od Puhala napravili četnik  na što čekaju još od 1992.godine, konstatujući da im je  Avdić jedina nada u realizaciji te namjere.

Ipak, u obraćanju Avdiću, psiholog Puhalo ne zatvara vrata i za buduće projekte pa konstatuje da „njega više od Avdića mrze u Kalinoviku“, jer ko voli srpske izdajnike i autošoviniste i kako kaže on taj krst nosi sa sobom.

„Teško bi meni neko kazao gdje su zakopani ubijeni kalinovački Bošnjaci“, završava Puhalo.

DOBAR SRBIN JE SAMO …. SRBIN?

Ne ulazeći u temu zbog koje je nastao spor, konstatujemo da su brojne napisane uvrede Srba, koji su bili podobni Sarajevu, istinite samo kada pišu ružne stvari o svom narodu.

Bilo kakav drugačiji primjer, mobiliše sve obavještajne službe i po pravilu iz arhiva se vadi kompromitujući materijal kao vrhovna istina i dokaz da su svi Srbi za Sarajevo –zločinci.

Autor:faktormagazin