Zločin na Petrovačkoj cesti najbolje je spremljena optužnica do sada. Iako sve dolazi 30 godina poslije, bolje ikada nego nikada, rekao je Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, gostujući u našem Јutarnjem programu.

– Hrvatska je i zakonom donijela odluka da neće sarađivati sa Srbijom, da ih zakonski goni. Hrvatski pravosudni organi ne žele da sarađuju sa srpskim tužilaštvom, čak osporavaju i činjenicu šta Srbija ima tražiti  zločinu koji se dogodio u BiH – kaže Štrbac.

On navodi da je blizu 50 ljudi ranjeno na Petrovačkoj cesti.

– Nažalost, velika većina je odustala od krivičnog gonjenja kada su vidjeli koliko to sporo traje.  S druge strane imate u ovoj godini u Hrvatskoj suđenje za 62 lica optužena za ratni zločin, koji su bili pripadnici Srpske vojske Krajine i ЈNA – naglasio je Štrbac.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su u akciji “Oluja” 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada. U avionskom raketiranju je, za sada, identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih šestoro djece, kao i 24 ranjenih.

Autor: RTRS