Nakon što je slavodobitno „riješio” problem tzv. rupe u centru grada, odnosno lokacije Siti Mol u centru Banjaluke, Draško Stanivuković prešao je na “rješavanje” drugog najatraktivnijeg lokaliteta u Banjaluci. Pamte se njegovi rani opozicioni radovi na mjestu nekadašnjeg kina Kozare. Organizovao je tada golobradi Stanivuković proteste kako bi dobio političke poene u borbi protiv Igora Radojičića. Danas je druga priča. Ista lokacija mogla bi mu doći glave. U političkom smislu. Cinema Tower je projekat koji je od početka izazivao brojne kontroverze. Iako je tada kandidat za gradonačelnika obećavao stanarima amfiteatar na lokaciji buduće zgrade, investitor je prijetio da će tužiti grad, a stanari su naivno vjerovali Drašku Stanivukoviću. I opekli se. I nisu jedini, što je posebno žalosno.

ŠTA TO RADIŠ, KUME?

Faktor saznaje da već danima u Gradskoj upravi traju sastanci na temu navodnog rješavanja problema zvanog Kino Kozara.

Gradonačelnik kao i slučaju Rupe danima sjedi sa investitorima, mimo znanja javnosti, bez jasnih procedura i na ivici zakona donosi rješenja. Stanari, koji su na početku podržavali gradonačelnika su, kako saznajemo, ogorčeni ali za sada protestvuju glasnim ćutanjem.

Ne žele da izlaze u javnost jer se još uvijek nadaju da graonačelnik nije toliko lud da izigra ranija obećanja.

Međutim, Faktor saznaje da je grupa građana predvođena predsjednicima Zajednice etažnih vlasnika iz nekoliko okolnih zgrada podnijela Ustavnom sudu Republike Srpske apelaciju na zakonitost osnovnog Regulacionog plana, a eventulana presuda u njihovu korist vratila bi stvari na početak i donijela milionsku štetu gradu Banjaluci jer bi u tom slučaju investitor svakako tužio grad za nekoliko desetina miliona maraka.

Apelacija će svakako pomrsiti račune gradonačelniku i usporiti „rješenja” koja nudi i to na duži period.

Podnijeli su, ili će u narednim danima podnijeti i prijedlog za novu izmjenu Regulacionog plana kako bi, kao dodatni osigurač, pritisnuli gradonačelnika i osujetili ga u njegovom naumu, potvrđeno je Faktoru iz nekoliko izvora.

Prema saznanjima našeg magazina, gradska uprava, investitori i pojedine grupe građana podnijeli su više incijativa za izmjene regulacionih planova u strogom centru grada i to svako iz svojih interesa, ali lokacija Kina Kozare za sada nije u tim prijedlozima.

HOD PO ŽICI

Ranije je gradonačelnik javnosti predstavio određeno idejno rješenje koje se dosta razlikovalo od probitnih planova.

U suštini, radi se o tome da objekat ide u visinu kako bi se dobio prostor na zemlji i rješenja zelenih površina koja bi zadovoljila stanare.

Prijedlog je bilo na ivici zakona i slično kao i kod tzv. Rupe mimo regulacionih planova.

Ta polurješenja nalaze se u različitom tumačenju ucrtanog i opisnog dijela regulacionog plana i činjenici da zakon dozvoljava procentulano zadovoljenje stepena izgrađenosti pojedine parcele, a regulacioni plan definiše gabarite i visinu objekta.

Tu je gradonačelnik našao mogućnost da „mulja” sa najatraktivnijim lokacijama u centru, a o čemu je Faktor ranije pisao.

Kino Kozara, Bijeli Dvor, Kino palas i tzv. Rupa lokacije su o kojima gradonačelnik sanja od kada je došao u Gradsku upravu.

U tzv. Rupi stvar je završena i potvrđena su pisanja Faktor magazina da će na toj lokaciji biti i dvije kule od po 11 spratova.

Za Palas je obećao investitoru, takođe, kulu od više spratova.

Investitor Bijelog dvora sam pokušava dobiti što više pod segmentom izgrađenosti objekta na uštrb zelenih površina, dok se oko Kina Kozare zna najmanje detalja.

A moralo bi jer ta lokacija nije privatno vlasništvo mladog tajkuna.

LOVAC NA KVADRATE

Ranije smo pisali da je na tom prostoru predviđena zgrada od 13 spratova, ali je navodno investitor pristao da poveća vertikalni, a smanji horizontalni gabarit objekta čime će se dobiti više zelene površine, ali će stambeno-poslovni kompleks biti više spratnosti od važećeg Regulacionog plana.

Na ovu varijantu su navodno bili pristali i stanari okolnih zgrada.

Međutim, izgleda da su shvatili namjere gradonačelnika i investitora.

Ovdje je važno napomeuti da je isti investitor vlasnik takozvane lokacije Parking, stara autobuska stanica, takođe u strogom centru grada (preko puta Kraša).

O toj lokaciji tek će se javno govoriti, a tajno pregovori vjerovatno teku svojom dinamikom.

Izvor: Faktormagazin