U LJubiji je danas obilježen Dan ove mjesne zajednice 22.maj i to je bila prilika za prisjećanje na poginule borce Odbrambeno-otadžbinskog rata parastosom u spomen-sobi i polaganjem cvijeća i prisluživanjem svijeća na spomenik u centru LJubije.

Praznik ove mjesne zajednice bila je prilika da se progovori o budućnosti ovog, nekada veoma razvijenog rudarskog gradića, u kojem je nekada nastupao i čuveni Pavaroti, a Bobi Fišer odigrao simultanku sa ljubijskim rudarima daleke 1961.godine. Osim mještana koji su se danas prisjetili svojim pognulih kompija i prijatelja i položili vojence na spomen obilježje poginuli borcima Odbrambeno.otadžbinskog rata , bio je i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor sa delegacijom.


Predsjednik Savjeta MZ LJubija Goran Praštalo podsjetio je da LJubija svoj dan slavi od 1996.godine pa sve do danas značajan dan posvećen svim borcima palim u Otadžbinskom ratu 1991-1995.godine.
“To je za nas veoma značajan dan i mnoge stvari su se dešavale tog 22.maja 1992.godine i mi ne smijemo da zaboravimo taj dan. Danas na radost građana LJubije ima najava da ponovo rudnik počinje da radi. To je ta žila kucavica koju smo mi čekali dugo i eto ostvarilo se to da poslije toliko godina ponovo počinje eksploatacija željezne rude”, rekao je Praštalo.
Nekadašnjeg sjaja rudarskog gradića LJubija prisjeća se Boro Praštalo, penzioner, bivši odbornik i nekadašnji predsjednik mjesne zajednice i jedan od aktera pomenute simultanke sa Fišerom koji ističe ljepotu ovog mjesta i vjeruje u bolje dane.
“Što se tiče života u LJubiji , razočaran sam napretkom LJubije koji se stao, kako je prestala proizvodnja rude, LJubija je nekada kao grad bila .Raselilo se puno, imali smo puno žrtava. LJubija kao LJubija mislim da ima perspektivu ako se sad ponovo počne vaditi ruda, LJubija je jedno lijepo mjesto, ali je ovdje ostao samo ko n ije mogao dalje otići. Mislim da će perspektiva biti bolja”, istakao je Praštalo.
Inače, LJubija , koja je od Prijedora udaljena petnaestak kilometara, danas ima oko 1200 stanovnika.

Izvor: prijedorgrad