Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko svojom odlukom, koju je donio pri odlasku sa svog mandata, provokativno je stvorio probleme u BiH, istakao je danas u Banjaluci profesor ustavnog prava iz Salcburga Mihael Gajstlinger.

On je, prije predavanja u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske o temi “Ustav BiH i Dejton”, rekao da se u lično ime izvinjava zbog Inckove odluke jer je jedan Austrijanac donio takvu odluku i “masovno krÅ¡io prava i Ustav Republike Srpske kao i sve ustavne kategorije Å¡to se tiče Ustava BiH”.

Gajstlinger je rekao da je Incko prisvojio sebi kompetenciju koju nije imao i koja mu nije data Aneksom četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– On bi bio, ustvari, zaduÅŸen da interpretira ili da nadzire probleme u okviru sprovođenja civilnog dijela Ustava. Nasuprot tome, on je u suÅ¡tini prekrÅ¡io ili prevaziÅ¡ao svoja ovlaÅ¡tenja i član tri je samostalno promijenio Å¡to u suÅ¡tini nije u njegovim ovlaÅ¡tenjima – rekao je Gajstlinger novinarima.

On je precizirao da je do sada bilo 60 odluka svih visokih predstavnika koji su bez ovlaštenja mijenjali ustav.

– Smatram da u međunarodnom pravu i međunarodnim odnosima ova vrsta protektorata u BiH je neka vrsta i diktature jedne osobe. Smatram da treba da se vrati izvornom pisanom slovu i izvornom Dejtonu – naglasio je Gajstlinger.

Upitan da prokomentariÅ¡e vraćanje nadleÅŸnosti Republike Srpske kao reakciju na Inckovo nametanje odluke, Gajstlinger je rekao da smatra reakciju Republike Srpske opravdanom i da je to jedini način na koji moÅŸe da se odbrani od toga.

Odgovarajući na pitanje da li BiH moÅŸe opstati uz naruÅ¡avanje Dejtonskog sporazuma, Gajstlinger je rekao da BiH moÅŸe funkcinisati samo uz poÅ¡tovanje stavova Republike Srpske i FBiH od strane međunarodne zajednice.

Predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović rekao je da je vrlo bitno da se čuje različit pristup o ovoj temu.

– Mislim da je za BiH veoma bitno da svijet sazna da postoji ustavna regulativa na nivou BiH, Republike Srpske, koji izričito kaÅŸe da je BiH konfederalna drÅŸava u kojoj entiteti imaju glavni oslonac upravljanja drÅŸavom – istakao je Kuzmanović.

On je naglasio da je Republika Srpska napravila kvalitetan Ustav koji je veoma vaşan, ali koji je više puta oskrnavio visoki predstavnik.

– DoÅ¡lo je do toga da je visoki predstavnik neovlaÅ¡teno podnio zahtjev vijeću koje predstavlja određenu strukturu onih koji garantuju ustavni razvoj u BiH i Republici Srpskoj – rekao je Kuzmanović.

On je naglasio da je potrebno da u svijet prodre istina da je Republika Srpska kooperativna i da radi na tome da se primjenjuje Ustav te da “nema improvizacije i nametanja”.

Predavanje profesora Gajstlingera organizovao je ANURS u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Austriji.

Mihael Gajstlinger rođen je 1956. godine u Radštatu u pokrajini Salcburg, profesor je međunarodnog prava, komparativnog prava u oblasti ustavnog i upravnog prava, kao i istočnoevropskog prava na Univerzitetu u Salcburgu.

Glavne teme njegovih publikacija su teorija i praksa međunarodnog prava, evropske integracije, međunarodno i evropsko pravo u oblasti ÅŸivotne sredine, rusko i istočnoevropsko ustavno pravo.

Autor: SRNA/RTRS