Povodom nemilih događaja koji su se desili po završetku utakmice 32. kola M:tel Premijer lige BiH između FK „Radnik“ Bijeljina i FK „Rudar-Prijedor“, oglasio se i Upravni odbor FK „Rudar-Prijedor“.

Naime nakon završetka meča grupa gostujućih navijača je upala u teren gdje je nakon verbalne prepirke došlo i do sukoba.

U saopštenju se navodi

-FK „Rudar-Prijedor“ najoštrije osuđuje i ograđuje se od ponašanja grupe navijača FK „Rudar-Prijedor“, koji su po završetku utakmice fizički napali igrače FK „Rudar-Prijedor“! Navijači svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo mogu iskazati samo na tribini, a nipošto ulaskom na teren i fizičkim napadom na učesnike nekog sportskog događaja. Dešavalo se i dešavaće se da navijači sa tribine „drže lekcije“ igračima, izražavaju svoje nezadovoljstvo prema upravi kluba, ali kada se desi fizički napad, tada se mora podvući crta i zauzeti jasan stav, a to je da nasilju na sportskim terenima nema i ne smije biti mjesta! Ovakvom raspletu u Bijeljini je doprinijela i veoma slaba organizacija utakmice. U skladu sa Propozicijama takmičenja, klub domaćin je obavezan da poduzme sve mjere i radnje u cilju zaštite svih učesnika fudbalske utakmice i to neposredno prije početka utakmice, u toku i po završetku utakmice, a sve do napuštanja stadiona za odigravanje utakmice. Nedovoljan broj redara/zaštitara (samo 2 zaštitara ispred gostujuće navijačke grupe), izostanak reakcije policije, posebno nakon ulaska navijača u ograđeni dio terena i fizičkog napada na igrače, doprinio je da sukob eskalira i traje preko 20 minuta -navodi se u saopštenju

Takođe se podsjeća u sapštenju da Zakonom o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama Republike Srpske (Sl.Gl. broj 106/15), propisano je, između ostalog, da se pod nasiljem i nedoličnim ponašanjem na sportskim priredbama smatra: “fizički napad na takmičare na sportskoj priredbi (čl.3, st.1. t.1.), kao i neovlašćeni ulazak na sportski teren (čl.3, st. 1. t.12.)”, pa stoga čudi zašto je izostala reakcija svih nadležnih službi u spriječavanju ovog nemilog događaja.

-FK „Rudar-Prijedor“ još jednom, najoštrije osuđuje ovakvo ponašanje navijača i ovim putem poziva nadležne organe, da u skladu sa svojim ovlašćenjima, identifikuju napadače i iste procesuiraju u skladu sa Zakonom o spriječavanju nasilja na sportskim terenima i ostalim zakonskim propisima- ističe se na kraju.

Izvor: Srpskainfo