Bakir Izetbegović traži da Kristijan Šmit nametne budžet BiH koga nema već 18 mjeseci kako bi se, ponovo nametanjema i uplitanjem stranaca, nešto riješilo u BiH, u ovom slučaju obezbijedile pare za oktobarske izbore. Hitna sjednica Doma naroda Parlamenta BiH koju je zatražio Klub Bošnjaka svela se na optužbe – ko je kriv što BiH skoro dvije godine nema budžet. Sijevale su varnice između Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Kada zahtjev Bošnjaka da se nametne budžet bez nacrta nije prihvaćen, odmah su počeli da prizivaju međunarodnu intervenciju. Nakon sjednica odmah su zakukali OHR-u.

“Da nametne barem odluku kojom će omogućiti da se procedure i procesi koji se odnose na pripreme oktobarskih izbora, pokrenu sa mrtvog mjesta”, kaže Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

Kada je u pitanju Izborni zakon, Izetbegović ne bi da Šmit ili bilo ko drugi išta nameće. Ostao je  bez odgovora na pitanje ”Zašto izbori u BiH, kada Bošnjaci, kad god nije po njihovom. prizivaju u pomoć međunarodnu intervenciju?”. Imao je šta da kaže lider HDZ-a BiH: Dragana Čović je uvjeren da je u pitanju klasična bošnjačka politizacija kako bi se Hrvati okrivili za blokadu. To što neki blokiraju budžet i ne dolaze na sjednice, nikom ništa, uzvraća Čović.

“Koliko neko politizira temu koja je danas na dnevnom redu i to uglavnom oni koji zadnje dvije godine čine sve da nemamo proračune BiH. Uglavnom ti, zbog kojih se nije moglo sazvati ni Fiskalni savjet BiH po 6-7 mjeseci kako bi se donio fiskalni okvir”, rekao je Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

Što se tiče srpskog Kluba, ponovo je predloženo da Republika Srpska pozajmi 12,5 miliona maraka CIK-u za izbore.

“Bojim se da oni koji su danas podnijeli zahtjev to ne žele, oni zapravo traže krivca, to njihovo nadmudrivanje i optuživanje zapravo služi za vođenje predizborne kampanje”, kazao je Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

Zaprijetili su danas iz CIK-a, po ustaljenom principu, oko obezbjeđivanja novca a prijetnje stižu, opet uobičajeno, iz američke ambasade u Sarajevu. Izbori moraju da budu održani, rekao je ambasador koji je posjetio CIK.

“Mi zaista posjedujemo mehanizme uz pomoć kojih možemo obezbijediti da dođe do provođenja i donošenja odgovarajućih odluka”, ističe Majkl Marfi, ambasador SAD u BiH.

Republika Srpska je takođe za održavanje izbora u prvoj sedmici oktobra, kada to propisuje i Zakon. Za to je, ponavljaju iz Srpske, da doznači CIK-u 12 i po milona ali tome se izričito protive Bošnjaci jer bi to, kako kažu, značilo da je Srpska funkcionalnija od BiH.

Za razliku od drugog entiteta, Republika Srpska već godinama na vrijeme usvaja svoj budžet.

 

Izvor: ATV