U snimanju završne scene filma “Svjedok”, posvećenog patologu Zoranu Stankoviću, učestvovala je cijela Republika Srpska, odnosno građani iz svih dijelova Srpske, iako su mnogi sumnjali da je moguće sve spojiti u jednu kolonu, rekao je režiser filma Denis Bojić za Јutarnji program RTRS-a.

Nakon snimanja završne scene, Bojić kaže da ga je pozvalo više od 100 članova porodica poginulih boraca koji su još uvijek pod utiskom potresnih scena sa snimanja filma.

Bojić je zahvalio svim učesnicima koji su zaslužni za realizaciju ovakvog poduhvta.

– Želim da zahvalim svima koji su omogućili da se ovako nešto desi, posebno porodici Stanković koja je izdržala sve ovo. Takođe, želim da zahvalim i članovima filmske ekipe koji su sve vrijeme bili u Beogradu – istakao je Bojić.

Film “Svjedok” realizovan je u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica.

Film je zasnovan na dokumentaciji i svjedočanstvima doktora Stankovića koja se odnose na njegov boravak na prostoru BiH za vrijeme ratnih dešavanja. Nažalost, neposredno pred početak snimanja, Stanković je iznenada preminuo.

Film je sniman na lokacijama masovnih grobnica gdje su izvršeni ratni zločini nad srpskim narodom – u Kravici, Mrkonjić Gradu, Brodu, Šekovićima i Zvorniku.

Stanković je bio specijalista sudske medicine sa Vojnomedicinske akademije i tokom ratnog perioda uradio je oko 7.500 obdukcija na više od 50 masovnih grobnica i stratišta srpskog naroda.

Bojić je istakao da publika sljedeće godine može očekivati veliku premijeru filma “Svjedok”.

Autor: RTRS