Hrabra policajka iz Bosanskog Petrovca, Milica Latinović, koja je raskinkala kriminalnu mrežu korumpiranih policijskih službenika i komandira u Unsko-sanskom kantonu, mjesecima trpi neviđene pritiske u svom radu, a posebno od strane komesara policije, Muje Koričića, saznaje Srpskainfo.

Latinovićeva u svakodnevnom radu trpi pritiske zbog kojih je već bila izložena opasnostima.

Do koje mjere pritisci od strane aktuelnog policijskog komesara idu govori i to da je Latinovićevoj, kao svestranoj policajki, onemogućeno da sudi mečeve košarkaškog prvenstva BiH. Sve to navelo je kantonalno tužilaštvo i tužioca Adnana Tulića da stanu u otvorenu zaštitu hrabre policajke i ujedno krunskog svjedoka u predmetu protiv korumpiranih policajaca.

Zaštita svjedoka

Odgovor komesara policije USK, Muje Koričića, na brojna pitanja o ovom slučaju još nismo dobili, jer je, kako su nam naveli iz kantonalnog MUP, na godišnjem odmoru.

Zamjenik glavnog kantonalnog tužioca, Adnan Tulić, izjavio je za Srpskainfo da je detaljno upoznat sa svim pritiscima na Milicu Latinović, koja sada ima ulogu svjedoka u predmetu protiv optuženih policijskih komandira i policajaca iz Bosanskog Petrovca.

FOTO: FIKRO BOSS TEAM/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: FIKRO BOSS TEAM/FACEBOOK/SCREENSHOT

– Tužilaštvo i ja kao postupajući tužilac detaljno smo upoznati sa svim pritiscima na svjedoka Milicu Latinović, posebno od optuženog (policajca) Elvedina Džiguma i komesara policije (Muje Koričića). U tom pravcu, upoznao sam više puta pisanim putem Federalno tužilaštvo FBIH, a uporedo se preduzima niz mjera kako bi se ovaj svjedok zaštitio i kako bi se dokumentovao pravilno i potpuno uticaj na istog, nakon čega predstoji preduzimanje drugih procesnih radnji radi zaštite svjedoka i samog predmeta – rekao je Tulić za Srpskainfo.

Posebno je istakao profesionalnost, hrabrost i odlučnost policajke Milice Latinović, dodavši da Tužilaštvo u okvirima svoje nadležnosti preduzima mjere radi njene zaštite, ali i druge radnje dokazivanja na osnovu kojih se tek imaju preduzimati još konkretnije mjere kako bi se onemogućio dalji uticaj ili pritisak na svjedoka.

Pritisci umjesto nagrade

Podsjetimo, hrabra policijska službenica Milica Latinović iz Bosanskog Petrovca odigrala je glavnu ulogu u rasvjetljavanju jednog od najvećih lanaca korupcije u policiji u BiH.

Iako je zbog pravde i istine stavila život na kocku i sebe izložila nesvakidašnjim pritiscima od strane korumpiranih šefova, Latinovićeva se nijednog trenutka nije dvoumila da prihvati ulogu informatora i pomogne u rasvjetljavanju koruptivnih radnji dojučerašnjih kolega. Hrabrost policajke iz Bosanskog Petrovca oduševila je sve, ali nakaradni sistem u kojem živimo nije je nagradio zbog onoga što je učinila. Naprotiv.

Nakon što je svakodnevno dokumentovala nečasne radnje kolega, odnosno uzimanje novca kao mito od vozača šticara, ali i drugih nesavjesnih vozača koji bi u saobraćaju napravili prekršaj koji im je uz odgovarajuću novčanu naknadu bio oprošten, Latinovićeva je ostajala u policijskoj stanici u Bosanskom Petrovcu i o svemu obavještavala nadležnog tužioca, koji je rukovodio cijelom istragom, Adnana Tulića.

O tome kakve su razmjere korupcije bile na području MUP Unsko-sanskog kantona govori informacija da je potvrđena optužnica ne samo protiv policijskih službenika, već i protiv korumpiranih policijskih komandira, koji su im čuvali leđa.

Potvrđena optužnica

Opštinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv dva policijska komandira Uprave MUP Unsko-sanskog kantona, Nermina Mahmutspahića i Šemsudina Dedića, te policijskih službenika Elvedina Džiguma i Slavka Šobota, optuženih za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita.

Prema optužnici, policijski komandiri i policajci su krivična djela izvršili od 2019. do oktobra 2020. godine na području Bosanskog Petrovca.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Optuženima se stavlja na teret da su u periodu od 2019. do oktobra 2020. godine na području opštine Bosanski Petrovac počinili veliki broj koruptivnih krivičnih djela, i to prvenstveno policijski službenik Elvedin Džigum – naveli su iz Kantonalnog tužilaštva u Bihaću.

U sklopu istrage učestvovala je i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a sprovedene su posebne istražne radnje u vidu informatora, koji je snimao i dokumentovao većinu krivičnih djela.

Optužnica protiv policijskih komandira i policajaca sadrži čak 90 tačaka.

– Provođenjem istrage utvrđeno da se na području Bosanskog Petrovca od vozača kamiona šticara konstantno i kontinuirano uzimao novac kako se ne bi pisali prekršajni nalozi, a pored toga policijski službenici su “sređivali” kazne drugim vozačima koje bi zaustavili – objasnio je tužilac Adnan Tulić.

Dodao je da se radi o jednoj od najvećih optužnica protiv korupcije u istoriji Kantonalnog tužilaštva USK.

MJERE ZABRANE

Zamjenik glavnog kantonalnog tužioca Adnan Tulić izjavio je za Srpskainfo da je tokom istrage protiv tada osumnjičenih, a sada optuženih predlagao, a nadležni sud određivao, više puta mjere pritvora i mjere zabrane. Cilj mjera bilo je neometano i efikasno okončanje istrage, što je i učinjeno.

– Nakon potvrđivanja optužnice na snazi su i dalje mjere prema optuženom Elvedinu Džigumu, koje se ogledaju u zabrani obavljanja službene funkcije, prilaska prostorijama PS Bosanski Petrovac, te zabrana kontakta i prilaska brojnim svjedocima, među kojima i policijskim službenicima, te zabrana prilaska drugim osumnjičenima, saučesnicima i saizvršiocima – objasnio je Tulić.

Izvor: Srpskainfo