Za svako povećanje plata radnicima, poslodavci bi plaćali manje obaveza državi. Novo smanjenje opterećenja poslodavaca dovelo bi do većih plata u realnom sektoru. To bi pomoglo, kažu njihovi predstavnici, da povećenje plata bude češće i veće, što bi svi dočekali raširenih ruku.

“Mislim da je to dobro rješenje gdje poslodavci za povećanje plata dobiju subvenciju za povećanje plata, čime se faktički značajno povećava onaj iznos koji bi radnik trebao da dobije. To smo već imali situaciju sa zakonom o podsticajima za rast plata i jednostavno uz neke minimalne korekcije mislimo da se može ostvariti ta varijanta”, rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Ono što nikome ne smije pasti na pamet jeste da se umanje doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje, podvlače iz Saveza sindikata. Ne smije se poslodavcima koji su zaradili preko 2 milijarde dobiti pomagati preko leđa radnika, ali je uvijek dobro stimulisati ih da plate povećaju.

“Ako povećate za 300 KM, vi ćete na 300 KM platiti samo jednu trećinu poreza i doprinosa, jer vam ostalo država vraća. Vi platite sve, ali vam država vrati nakon određenog perioda, propisano zakonom, dvije trećine poreza i doprinosa. Na taj način se najbolje stimuliše svaki ozbiljan poslodavac koji ima ozbiljan biznis”, kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Od početka ove godine Vlada Srpske smanjila je opterećenja na plate. I dalje pravimo svakodnevne analize koje bi dovele do većih primanja realnog sektora, kaže ministar finansija Zora Vidović.

“Mi smo samo smanjenjem poreza uputili 50 miliona prema svim radnicima u Srpskoj u realnom sektoru, znači da se njima poveća plata, a druga stvar, mi smo poslodavce oslobodili za plaćanja 80 miliona KM prema Fondu zdravstva i to budžet refundira Fondu i dostavlja ta sredstva”, ističe Zora Vidović, ministar finansija Srpske.

Kako bi se poboljšao standard stanovništva Vlada Srpske je donijela odluku o povećanju najniže plate. Tako će minimalac od 1. juna iznositi 650 KM.

Izvor: ATV