Prema procjenama Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, među opštom populacijom nema velikog rizika od širenja majmunskih boginja, rekla je u Јutarnjem programu RTRS-a Јelena Đaković Dević, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Đaković Dević ističe da je u pitanju poznat virus, za razliku od virusa korona koji je bio potpuno nepoznat kada se pojavio.

Dodala je da se virus ne prenosi tako brzo kao kovid, te da je specifično da se u Evropi epidemija nije pojavljivala u velikom obimu.

Ona je pojasnila da se virus majmunskih boginja do sada uglavnom prenosio seksualnim putem.

Đaković Dević kaže da se pokazalo da od majmunskih boginja najčešće obolijeva muška populacija starosti od tridesed do četrdeset godina.

Navela je da ne postoji specifična terapija za liječenje majmunskih boginja, te da će vrijeme pokazati da li je virus do sada pretrpio promjene.

– Simptomi koji se pojavljuju kod virusa majmunskih boginja su glavobolja, slabost, oteklost limfnih čvorova. Osip se prvo pojavljuje na sluznici , pa se potom širi, slično je vodenim ospicama – kaže Đaković Dević.

Podsjećamo, eksperti Svjetske zdravstvene organizacije – zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija, sastali su se u Ženevi prije kako bi razgovarali o izbijanju žarišta majmunskih boginja u 15 država van Afrike.

Iako nije detektovana kod nas, čini se da je i ova zaraza sve bliže. Prije dva dana otkriven je slučaj u Grčkoj, a potom juče i u Sloveniji.

Autor: RTRS