Predstavnici Grada Prijedor prisustvovali su u Sarajevu na Forumu ” Imovina jedinica lokalne samouprave (JLS)- potencijal održivog lokalnog razvoja” u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP BiH).

Razvojni program UNDP trenutno implementira “Projekat unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini (PIPLS)”. Projekat se provodi uz podršku Vlade Švedske i ima za cilj da unaprijedi pristup ključnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje i povećanje izdvajanja za lokalnu infrastrukturu.

Cilj Foruma je da doprinese unapređenju strateškog upravljanja imovinom i sredstvima JLS, a kako bi se obezbijedilo njihovo efektivno korištenje, racionalizacija troškova, te maksimizacija prihoda.
U radu Foruma su učestvovali projektni partneri, predstavnici ministarstava, javnih institucija, načelnici, gradonačelnici, predstavnici jedinica lokalne samouprave, zatim donatora, akademske zajednice i medija.
Grad Prijedor je jedna od 22 JLS koje učestvuju u implementaciji Projekta: “Unapređenje efikasnosti lokalnih usluga u Bosni I Hercegovini (PIPLS)”, koji će trajati u period 2021-2023. godina
Forum je otvorila Steliana Nedera, Rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini, a u uvodnom obraćanju je učestvovala i Johanna Stromkvist, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini.
Forum je održan u dva panela i to:
-Stvaranje ambijenta za efikasno upravljanje imovinom- koje su ključne pretpostavke i
-Upravljanje imovinom u JLS-primjeri dobre prakse iz BiH i regiona.
Grad Prijedor su na Forumu predstavljali Zinajda Hošić, koordinator Projekta PIPLS i Maja Kunić, načelnica Odjeljenja za finansije-koordinator Tima za uspostavljanje sistema upravljanja imovinom grada Prijedor.

Izvor: prijedorgrad