Od 200 autora iz 17 zemalja koji su prijavili oko 400 ostvarenja na Četvrti međunarodni bijenale radova na papiru “Prijedor 2022”, stručni žiri odabrao je djela 87 umjetnika, rečeno je danas Srni u Muzeju Kozare.
Žiri čine likovni umjetnici Sara Marija Šikluna sa Malte, Savo Peković iz Srbije i Rudi Benedik iz Austrije i odlučio je da nagrade dobiju jedan rad u kategoriji slikarstvo, dva rada u kategoriji grafika i crtež i nijedan u kategoriji multimedija, dok će pohvale dobiti dva slikarska djela i jedno multimedijalno. Imena nagrađenih biće objavljena naknadno.

Član žirija Savo Peković rekao je da prvi put učestvuje ovom bijenalu, a da je ranije dolazio u Prijedor kao učesnik Likovne kolonije “Sreten Stojanović”.

“Trudili smo se da izaberemo kvalitet, svejedno u kojoj kategoriji, iz koje zemlje i ko je autor, uključujući i radove čije autore su članovi žirija pozivali, u skladu s propozicijama. Uglavnom, kvalitet je ostao. Mislim da će ovo biti dobra izložba”, rekao je Peković.

Član žirija Rudi Benedik kaže da je žiri u ova dva dana pokušao izvući najbolje od prijavljenih učesnika.

“Mnogo je različitih svijetova ovdje. Svaki autor donosi svoja osjećanja. Ostavili smo visoke kriterijume i mislim da će posjetioci biti veoma zadovoljni”, ocijenio je Benedik.

Izložbe odabranih radova će biti organizovane u avgustu i septembru u Muzeju Kozare i u Galeriji “Sreten Stojanović”.

Izvor: SRNA/kozarski