Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da današnjom odlukom u vezi sa Deklaracijom i zaključcima Narodne skupštine Srpske Ustavni sud BiH još jednom pokazao da je politička, a ne pravosudna institucija.

“Ovo je i još jedan dokaz da političko Sarajevo ima uticaj na rad Ustavnog suda BiH, jer su političari iz Sarajeva već najavili ovakvu odluku Suda”, rekao je Šulić za Srnu.

On je istakao da to neće spriječiti Narodnu skupštinu da nastavi predstavljati volju naroda Srpske.

“Ostaje i dalje činjenica da je Ustavni sud BiH jedini ustavni sud jedne evropske zemlje u kojem sjede strane sudije, što govori da je BiH protektorat, da nije suverena država, a što odgovara najviše političkom Sarajevu koje na taj način pokušava da svoje neostvarene ciljeve iz devedesetih godina prošlog vijeka pokuša na ovaj način ostvariti”, dodao je Šulić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske preporučio je Ustavnom sudu BiH da se bavi Ustavom i njegovom zaštitom, te da izvrši reviziju svih onih akata bivših visokih predstavnika kojima je narušen Dejtonski mirovni sporazum.

Ustavni sud BiH danas je u Sarajevu utvrdio da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

Autor: SRNA/ATV