U Prijedoru će u ponedjeljak, 30. maja, biti obilježeno 30 godina od odbrane i 80 godina od prvog oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu.
Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora Ranko Kolar pozvao je danas sugrađane da u ponedjeljak učestvuju u obilježavanju dva značajna jubileja.

“Mi ovaj dan obilježavamo na osnovu činjenica, argumenata i materijalnih dokaza. Ne krivimo istoriju i ne treba je skrivati, zbog mladih generacija i zbog svih onih kojima je istorija proces dokazivanja događaja koji su se u Prijedoru desili tih godina. Pozivam građane na masovnost. To je naša jedina snaga koju ćemo pokazati”, rekao je Kolar novinarima u Prijedoru.

On je najavio da će obilježavanje biti skromno, dostojanstveno i veličanstveno.

Kolar je podsjetio da je 30. maja 1992. godine Prijedor odbranjen od napada muslimansko-hrvatskih formacija zahvaljujući, prije svega, prisebnosti Vojske Republike Srpske i jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Da se desilo drugačije, vjerovanto bi građani Prijedora, pogotovo srpske nacionalnosti, doživjeli sudbinu koju su doživjeli u Drugom svjetskom ratu”, dodao je Kolar.

On je najavio da će u nedjelju, 29. maja, u Pozorištu Prijedor biti prikazan film Borisa Radаkovića o odbrani Prijedora 1992. godine.

U ponedjeljak, 30. maja, okupljanje građana na Trgu majora Zorana Karlice predviđeno je od 9.30 do 10.00 časova.

Za 10.00 časova predviđen je polazak ka spomeniku borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, gdje će biti služen parastos, položeni vijenci, upriličeno obraćanje zvaničnika i priređen prigodan program.

Izvor. SRNA/kozarski