Kada su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužilaštva, na radnom mjestu u Službi za zajedničke poslove institucija BiH, došli po Dragana Šojića, niko nije očekivao da to čine zbog, navodne, grube zloupotrebe položaja u vezi dolaska i boravka na radnom mjestu, zloupotrebe sredstava te kršenja ljudskih prava zaposlenih u institucijama BiH. Samom Šojiću je kroz glavu prošla decenijska izgradnja Srpskog Sarajeva ili neimarstvo nad brojnim nekretninama u Beogradu te kumovske veze sa liderom SDS-a Mirkom Šarovićem, sa kojim je više decenija sarađivao na tim poslovima. Otkrivanje Šarovićevih brojnih neprijavljenih nekretnina u Srbiji najviše se pribojavao upravo svjedok Šojić, koji o njima, ali i o načinu njihovog sticanja, zna više nego bilo ko.

NIJE KUM DUGME

Za Mirka Šarovića hapšenje njegovog kuma Dragana Šojića dolazi u najnezgodnijem trenutku, jer se u narednih nekoliko dana na organima SDS-a treba da donese odluka o kandidatu te partije za funkciju člana Predsjedništva BiH.

Dugo godina se očekuje kraj vještačenja u slučaju ubistva Riste Jugovića, teške optužbe o finansiranju stranke stigle su i od nedavno uhapšenog Bojana Cvijetića, formiran je predmet i o izvozu mesa u Turskoj te najsvježije otkriće sa nekretninama u Beogradu,

Mirka Šarovića guraju u borbu sa svojima da bi se domogao kandidature, eventualno mandata, koji mu bar naredne četiri godine garantuje kakav-takav imunitet.

Najmanje dvije marketinške agencije u prošli mjesec dana anketirale su članstvo u SDS-u te otvoreno lobirale kod članova Glavnog odbora da se, nekad, početkom juna, odluče za Šarovića u borbi sa Milanom Miličevićem, načelnikom opštine Teslić.

HERCEGOVAČKA LUČA!

U izborima za predsjednika SDS-a prije nekoliko godina, kada su isti kandidati bili na stolu, presudnu ulogu u korist Šarovića imao je Vukota Govedarica.

Tri godine kasnije stvari su se preokrenule pa je upravo Miličeviću prva podrška za kandidaturu stigla od odbora koji su pod kontrolom Vukote Govedarice.

U ranijoj izjavi za Faktor, Miličević apostrofira upravo to.

„Kandidat treba biti onaj za koga se procijeni da može pobijediti. To nije pitanje da li je neko predsjednik stranke ili ne, glavna vodilja za kandidaturu treba da bude kvalitet i kvantitet glasova. I sada mislim da je Vukota Govedarica 2018. bio odličan kandidat. Izgubio je, ali veoma je moguće da je realno pobijedio. Vidjeli smo gdje se i kako namještaju glasovi i to nisu bili realni rezultati, a mi smo pokazali da ipak možemo zaustaviti izborni inženjering. Naučili smo neke lekcije i ovaj put mislim da će manipulacija biti mnogo manje. U tom smislu potrebno je izvršiti korekcije Izbornog zakona, ali i obučiti ljude na terenu. Dakle, ne bih rekao da je kandidatura Vukote Govedarice na taj način bila neuspješna, ali isto tako ne mislim da je njegov najveći kvalitet to što je bio lider stranke“, rekao je Miličević.

MILANU GLAVI ODBOR, MIRKU PREDSJEDNIŠTVO

Za razliku od Šarovića, Miličević nema repova koji ga mogu dovoditi u vezu sa kršenjem zakona, pa su lobisti zaigrali na kartu popularnosti u stranačkoj strukturi.

„Miličević je nepoznat u širim krugovima pa SDS-u ne treba takav kandidat jer se ne uklapa u propisane kvalifikacije za kandidaturu“, glasi instrukcija iz marketinške agencije čiji će se sud cijeniti u narednom periodu.

Ipak, čini se da većina članova Glavnog odbora i ne misli tako već potpuno suprotno, kao što je činjenica da Mirko Šarović ima većinsku podršku Predsjedništva stranke.

Autor:faktormagazin